ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Există anumite lucruri pe care le putem face pentru a ușura și chiar îmbunătăți activitatea creierului nostru. Acestea sunt cele mai importante:

1. Ațipirile

Specialiștii spun că ațipirile, scurte, de la 10 la 30 de minute de după-amiază ajută la întărirea memoriei. Cercetările arată că atunci când o amintire este înregistrată în depozitul memoriei din creier (mai exact în hipocampus), este destul de fragilă și poate fi ușor uitată, mai ales dacă creierul este solicitat să rețină mai multe lucruri deodată. Conform cercetărilor, se pare că ațipirea de după-amiază „împinge” amintirile spre neocortex, ”depozitul permanent” al creierului.

Ațipirile ajută și la ștergerea informațiilor înregistrate în zonele temporare ale creierului, făcând loc asimilării de noi informații.

2. Meditația

Meditația, contrar unor credințe, nu ajută doar la calmare atunci când lucrurile o iau razna, ci ajută și la îmbunătățirea puterii de concentrare și la diminuarea anxietății generale.

Specialiștii explică acest lucru prin faptul că practic, prin meditație, se slăbesc conexiunile unor căi neuronale specifice. Acest lucru este un lucru bun, benefic pentru creier. De ce? În mod normal, căile neuronale care se formează din senzațiile trupului și centrele fricii din creier sunt destul de puternice. Astfel că, atunci când experiem o senzație supărătoare sau de spaimă, apare o reacție puternică în zona mediană a cortexului prefrontal, care ne dă informația că suntem speriați. Astfel, putem să ne dăm seama de ce slăbirea căilor neuronale este un lucru pozitiv pentru bunăstarea noastră fizică și mentală.

3. Exercițiile fizice

Conform descoperirilor științifice, exercițiile fizice nu fac bine doar corpului și afecțiunilor acestuia. Dacă luăm în considerație ipoteza că trupul și toate bolile sale sunt în strânsă legătură cu creierul, cu mentalul nostru, ne vom bucura și de beneficiile pe care le aduc exercițiile fizice creierului.

Specialiștii au descoperit că mișcarea fizică ajută mult memoriei de lungă durată, gândirea, inteligența, atenția și îmbunătățește capacitatea de rezolvare a problemelor.O viață întreagă în care sunt prezente exercițiile fizice poate însemna și o mai mare performanță cognitivă, comparativ cu cei care duc o viață sedentară. Un alt beneficiu al exercițiilor este și eliberarea endorfinelor în creier, niște substanțe chimice despre care cercetătorul McGovern spune că „senzațiile oferite (de acestea) minimizează discomfortul resimțit de exerciții, blochează sstarea de durere și chiar oferă o stare de euforie.”