ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Seria manifestărilor religioase și culturale dedicate comemorării a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor a culminat, sâmbătă, 16 august, cu resfințirea Bisericii Sfântul Gheorghe Nou, din București. Mii de oameni au participat în cursul dimineții la sluja oficiată de Patriarhul Daniel la Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Liturghia a fost precedată de resfinţirea bisericii.

Patriarhul Daniel, împreună cu alți ierarhi, a sfințit pictura nouă și a binecuvântat lucrările de la biserica
Sfântul Gheorghe Nou din București, ctitorie brâncovenească în care se păstrează moaștele Sfântului
Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, potrivit Agerpres.

Întâistătătorul BOR a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă biserica Sfântul Gheorghe
Nou, înconjurat de un sobor de ierarhi români și ierarhi delegați ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului și Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Biserici pe care le-a ajutat mult Constantin Brâncoveanu.

Biserica Sfântul Gheorghe Nou este ultima ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi singura sa ctitorie care s-a păstrat pâna astăzi în Bucureşti. Una dintre cele mai vechi mărturii despre această sfântă biserică este cea a francezului Pierre Lescalopier, care, în anul 1574 consemnează existenţa Bisericii Sfântul Gheorghe, la trecerea lui prin Bucureşti. Vechea biserică, anterioară celei consemnate, construită din lemn, pe o temelie din pietre de râu, era însă mult mai veche.

2014 a fost decretat de Guvern Anul Brâncoveanu, în semn de omagiu pentru personalitatea marelui domnitor Constantin Brâncoveanu de la al cărui martiriu se împlinesc 300 de ani, precum şi o rememorare a vremurilor şi a faptelor de glorie care au marcat istoria, identitatea naţională şi cultura românească.