ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oana Harabagiu (23 de ani), Tiberiu Pintilie (29 de ani), Stelian Păvălache (36 de ani) şi Adrian Fako (25 de ani) vor încerca să cucerească vârful Everest, pe ruta nordică, în sezonul de primavară 2014, între aprilie-iunie, cu oxigen şi şerpaşi.

Expediţia va începe în data 28 octombrie 2013 în India, prin escaladarea unor vârfuri de peste 6.000 de metri, pentru antrenament, când se vor testa echipamentele electronice şi de transmisie prin satelit. Cea de-a doua etapă, ascensiunea pe Everest, este programată în perioada aprilie-iunie 2014.

În ascensiunea pe Everest, cei patru tineri vor realiza, în premieră mondială, un film 3D, prin care românii vor evidenţia transformarea fizică, culturală şi spirituală pe care le vor sufeir pe parcursul expediţiei.
Suntem cea mai tânără expediţie românească şi dorim să aducem un prinos celor care acum zece ani au pus steagul României pe cel mai înalt vârf din Himalaya.

În 1994, Ticu Lăcătuşu a urcat până la cota 8.100 m a vârfului Everest, pe o rută nouă, în premieră mondială, ca parte dintr-o echipă internaţională, condusă de Russell Brice, care a mai inclus alpinişti faimoşi precum franţuzoaica Chantal Mauduit şi americanul Marty Schmidt. Echipa întreprinde acţiuni de salvare a unor alpinişti din Canada, SUA, Italia şi Noua Zeenlandă, aflaţi în pericol. Pentru gestul său, Ticu Lăcătuşu primeşte "Trofeul Fair-Play", acordat de Comitetul Olimpic Român.
Viaţa unui om este mai presus decât orice munte. Fără această solidaritate, nu ar mai exista nimic, iar eu aş abandona definitiv escaladele.

De asemenea, alpinistul gorjean Gheorghe Dijmărescu a cucerit de nouă ori consecutiv, an dupa an, vârful Everest, începând din 1999. Una dintre ascensiuni a fost făcuta în mod solitar, fără mască de oxigen. De asemenea, a cucerit de câteva ori şi vârful K2, fiind implicat chiar şi în misiunea de salvare din 2008, când 11 alpinişti au decedat în Himalaya, iar alţi 3 au fost răniţi grav.

Anul trecut, în data de 19 iunie, echipa de alpinişti formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek, a reuşit în premieră naţională să escaladeze Vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m).