ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Potrivit datelor unui sondaj publicat miercuri de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, ”Vox Populi - noiembrie 2013. Republica Moldova între opţiunea europeană şi euro-asiatică”, doar 46% din populaţie ar vota pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, puțin peste 20% ar vota împotrivă, iar aproximativ o treime s-au declarat indecişi sau nu ar participa la vot. De asemenea, 18% dintre cetăţenii moldoveni ar vota pentru aderarea ţării la NATO, în timp ce peste o treime se opun, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, aproape 64% din respondeți au afirmat că și-ar dori ca cetățenii Republicii Moldova să li se ofere cât mai curând facilități la regimul de vize pentru a călători în țările Uniunii Europene, în timp ce 9% nu ar vrea acest lucru, iar 17% au susținut că nu-i interesează această problemă.

La întrebarea ”dacă aceasta ar fi posibil și ușor pentru dvs., ați pleca să locuiți permanent în altă țară, sau ați rămâne să locuiți în Republica Moldova?”, 53,4% au răspuns că ar continua să locuiască în țara lor, 19,3% ar pleca într-una din țările UE, 12,7% ar pleca într-una din țările CSI, iar 11,6% ar pleca în ”oricare altă țară din lume”.

De asemenea, 42% ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală controlată de Rusia, iar 25% s-ar opune unei astfel de măsuri. De menționat și faptul că un sondaj din luna aprilie indica faptul că 51% dintre cetățenii de peste Prut ar fi votat pentru aderarea Chișinăului la Uniunea Vamală propusă de Moscova.

În cazul alegerii între cele două Uniuni, 42% au declarat că ar vota pentru aderarea la UE, 38% pentru Uniunea Vamală, iar 3,8% dintre cei chestionaţi au spus că ar vota împotriva ambelor uniuni.

Pe de altă parte, o treime dintre cei intervievaţi se consideră suficient de bine informaţi ca să-şi facă o opinie despre Uniunea Europeană şi integrarea europeană a Republicii Moldova, 71% consideră că ar trebui să fie mai bine informaţi despre efectele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, 70% cred că autorităţile şi partidele politice au obligaţia să discute cu cetăţenii despre avantajele şi dezavantajele integrării europene, dar nu să speculeze politic această temă, 65% vor să cunoască mai multe date concrete referitoare la proiectele europene realizate până în prezent în ţară, iar 63% s-au declarat interesaţi, dacă cineva ar veni să le prezinte în teritoriu avantajele de care vor beneficia, la nivel local, odată cu apropierea de Uniunea Europeană.

Peste 60% din respondenţi afirmă că ţara merge într-o direcţie greşită, aproape două treimi consideră că reformele din Republica Moldova nu sunt eficiente, iar majoritatea nu sunt mulţumiţi de nivelul de trai, aproape 40% considerând că sunt prost asiguraţi sau trăiesc la limita sărăciei.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova conduce în preferințele alegătorilor cu 27,9%, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat cu 15,6%, Partidul Democrat din Moldova cu 9,9%, Partidul Liberal - 8.7% și Alianța Moldova Noastră cu 5.1%% dintre voturile alegătorilor (respondenți deciși + indeciși).

Exprimate în mandate de deputat, PCRM ar avea 35 de mandate, PLDM – 23, PDM – 17, PL – 15, iar AMN – 11. În acest mod, Alianța pentru Integrare Europeană ar avea împreună 66 mandate de deputat (și ar putea alege astfel președintele Republicii), în timp ce PCRM - 35 mandate.

O treime din populaţie, potrivit sondajului, ar accepta iniţiativa comuniştilor de a fi organizate alegeri anticipate, în timp ce aproape jumătate se opun acestei idei.

Studiul sociologic 'Vox Populi - noiembrie 2013. Republica Moldova între opţiunea europeană şi euro-asiatică' a fost realizat în perioada 21 octombrie - 2 noiembrie pe un eşantion de 1.192 de respondenţi din 79 de localităţi. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 2,8%.