ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un studiu al Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), comandat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) contrazice proverbiala toleranță a românilor.  Studiul concluzionează că cei mai mulţi români sunt profund refractari față de persoanele diferite de ei.

Astfel, 60% dintre români nu ar accepta să le fie rudă o persoană cu altă orientare sexuală, 58% nu ar accepta un rom, 54% - o persoană de culoare, 52 la sută - un maghiar sau un imigrant, 50% - o persoană infectată cu HIV/SIDA sau un evreu, 46% - un german, 44% - o persoană cu dizabilităţi, 42% - o persoană de altă religie sau cu o boală cronică, 36% - o persoană fără venituri. 88% au afirmat că auzit de fenomenul discriminării, în timp ce 67% dintre respondenţi consideră că acest fenomen este foarte frecvent în România.

Aproape jumătate dintre români cred că discriminarea nu este sancţionată legal, 28% cred că este sancţionată prin amenzi, iar 5% - prin închisoare. Mai puţin de o treime dintre respondenţi spun că ştiu cum să acţioneze din punct de vedere legal în cazul în care sunt discriminaţi, deşi răspunsurile lor sunt destul de vagi.

Cu toate acestea, doar 2 din 10 respondenţi s-au simţit vreodată discriminaţi, cel mai adesea pe baza vârstei (30 la sută), statutului social (28 la sută), venitului (26 la sută), a faptului că provin din mediul rural (18 la sută) şi a etniei (18 la sută).

Cele mai discriminate categorii, în opinia respondenţilor, ar fi romii, persoanele infectate cu HIV/SIDA, persoanele cu dizabilităţi, dependenţii de droguri, minorităţile sexuale şi copiii instituţionalizaţi. Cei mai mulţi respondenţi spun că romii sunt discriminaţi la şcoală, la serviciu şi în spitale. Pe de altă parte, 7 din 10 respondenţi consideră că este mai greu pentru romi, ca şi pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA să-şi găsească un loc de muncă, iar 57% dintre participanţii la studiu au răspuns că le este mai greu să se angajeze şi locuitorilor din mediu rural, iar 52%-imigranţilor.

54 la sută nu ar vota o femeie, iar 59 la sută nu ar vota un bărbat sub 35 de ani pentru funcţia de preşedinte al României, și numai 10 la sută dintre respondenţi ar vota o persoană cu o altă orientare sexuală, 14 la sută-un candidat rom, iar 15 la sută-unul de etnie maghiară.

De remarcat și faptul că 21% dintre respondenți susțin că minoritățile reprezintă o ameninţare pentru România în mare şi foarte mare măsură, 31 la sută sunt de părere că acestea reprezintă mai degrabă o problemă, nu o ameninţare, iar 29 la sută consideră că nu reprezintă nici o problemă, nici un avantaj. Cu toate acestea, 39 la sută dintre respondenţi cred că minorităţile au o contribuţie pozitivă în anumite regiuni şi pentru anumite ocupaţii, iar 31 la sută le văd ca pe o resursă valoroasă pentru România.

Romii sunt descrişi de respondenţi drept hoţi, infractori (20%), leneşi, dezinteresaţi şi indiferenţi (11%), needucaţi şi necivilizaţi (8%), în timp ce etnicii maghiari sunt descrişi ca fiind răi, ostili şi invidioşi (10%), rasişti, şovini şi naţionalişti (6%), dar şi harnici (5%). Principalele soluţii pentru integrarea populaţiei rome în societatea românească ar fi educarea şi accesul acesteia pe piaţa muncii, în opinia participanţilor la studiu.

68 la sută au auzit de Holocaust, cei mai mulţi definindu-l drept "exterminarea evreilor de către germani", iar 51 la sută cred că acest fenomen a avut loc şi în România.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi au auzit de CNCD, dar numai unul din 10 a auzit şi de un caz în care acestă instituţie a intervenit. Pentru prevenirea discriminării, românii cred că ar trebui create programe educaţionale (85%), formaţi funcţionarii publici (74%), dar şi aplicate amenzi mai stricte (70%).

În cadrul studiului, realizat de IRES în perioada 25 octombrie - 16 noiembrie 2013, au fost intervievate, faţă în faţă, la domiciliu, 1.415 persoane cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare este de plus/minus 2,65 la sută.