Începând din anul 1946, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători se serbează odată cu ziua de naștere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), întemeietorul primei școli pentru nevăzători din lume. Aceasta a fost înființată la Paris, în 1784.

În anul 1946, în SUA, a fost votată Legea Protecției Educației Nevăzătorilor. Tot în anul acesta a fost lansată prima revistă din lume, concepută special pentru copiii nevăzători și a fost organizată, pentru prima dată, Ziua națională a educației copiilor nevăzători, eveniment ce a devenit, ulterior, internațional.

Cu ocazia Zilei internaționale a educației copiilor nevăzători au loc evenimente organizate cu scopul de a spori informarea cetățenilor în legătură cu problemele cu care se se confruntă această categorie social, cât și atenționarea și sensibilizarea opiniei publice asupra acestora.

Nu există mari diferențe între educația nevăzătorilor și cea a persoanelor care au o vedere normală. Diferă doar cadrul didactic, existând școli speciale, unde copiii nevăzători învață materii obișnuite, pe care le învață și copiii normali, însă cu ajutorul unor echipamente speciale și îndrumați de profesori special pregătiți.

Statistic, la momentul actual, pe pământ trăiesc 400 de milioane de oameni cu deficiențe de vedere.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană își pierde vederea. Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet orbi. La fiecare minut, orbește un copil.

În România sunt circa 10 mii de orbi și slab văzători. De la vârsta de 16 ani, acești oameni sunt considerați invalizi. Tot mai multe persoane în vârstă își pierd vederea din cauza tratamentului întârziat. Statul acordă pensii speciale persoanelor cu handicap de vedere.

Cu ocazia Zilei internațonale a educației copiilor nevăzători sunt organizate, peste tot, în lume, evenimente la care participă nevăzători și persoane care văd doar parțial. Sunt oferite cărți speciale, care pot fi citite de către persoane nevăzătoare.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews