ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să aflii de câte ore de somn ai nevoie. Ai nevoie să experimentezi ca să aflii exact de cât timp ai nevoie să te odihnești dar și ce strategii funcționează pentru tine. Fiecare persoană este diferită și pentru fiecare funcționează altceva. Cei mai mulți adulți au nevoie de cel puțin 8 ore de somn pentru a fi în formă.


Ai nevoie să aflii care este ritmul tău de somn, care este foarte legat de ritmul zilei tale. Este extrem de important să păstrezi o constanță a programului tău zilnic, și mai ales a orelor de somn, cât și a orei la care te duci la culcare și a orei la care te trezești.


1. Culcă-te atunci când te simți obosit. Unii specialiști nu recomandă privitul la televizor seara, pentru că acesta mai degrabă stimulează creierul decât îl relaxează.


2. Mai bine alegi să ațipești în timpul zilei (maximum 30 de minute), decât să te scoli mai târziu decât ți-ai propus.


3. Petrece cât mai puțin timp în fața calculatorului cu câteva ore înainte de a te culca. Lumina ”albastră” a calculatorului sau a televizorului poate diminua crearea de melatonină, hormonul care te ajută să îți reglezi ciclul de somn. Stai cât mai mult în lumina soarelui, nu purta ochelari măcar dimineața, așa îți reglezi producția de melatonină.


4. Ascultă melodii lente, relaxante sau fă exerciții care să te relaxeze înainte de a te culca. Este important să le faci în fiecare seară pentru a crea o rutină care să ofere trupului mesajul că trebuie să se relaxeze și să se pregătească de culcare.


5. Fă cât mai întuneric în cameră pentru a dormi sau folosește o mască de ochi. Dacă ai nevoie să mergi la baie în timpul nopții, folosește o lanternă, ca să nu îți agresezi ochii cu o o lumină prea puternică.


6. Nu mânca foarte mult înainte de a te culca. Digestia îți va crea un discomfort care te va împiedica să adormi. Același lucru este valabil pentru alcool, nicotină, cafea sau orice altă băutură care conține cofeină.


7. Este foarte important să înveți să îți gestionezi stresul și anxietatea. De regulă dacă ai sau doar ai impresia că ai prea multe de făcut, va fi foarte greu să nu te gândești la toate aceste lucruri, și atunci va avea de suferit somnul tău. Fă tot posibilul să îți rezolvi problemele în timpul zilei, să începi și să termini proiectele (de orice fel), setează-ți prioritățile și respectă-le. De asemenea, oferă-ți pauze atunci când simți că ai nevoie. Râzi ori de câte ori ai ocazia cu poftă și nu uita înainte să te culci, ca tot ceea nu ai senzația că nu ai rezolvat, scrii pe o hârtie promițându-ți că vei rezolva ziua următoare. Doar așa te poți așeza în pat împăcat cu tine însuți, și cu șanse mari să ai un somn odihnitor.