ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Inteligența emoțională este capacitatea de a identifica, evalua și orchestra propriile emoții dar și pe cele ale celorlalți. Acest tip de inteligență este rezultatul autocunoașterii și al înțelegerii umane și inter-umane. Inteligența emoțională are la bază concepte precum iubire, empatie, spiritualitate și nu are legătură cu coeficientul de inteligență - IQ.

Am alcătuit o listă de 7 moduri prin care oricine poate să-și sporească inteligența emoțională:

1. Numără-ți „binecuvântările”- adică străduiește-te să ai o atitudine recunoscătoare pentru lucrurile bune din viața ta, mutând „focusul” de pe lipsuri sau neîmpliniri. Nu facem acest lucru pentru a le ignora pe acestea din urmă, ci pentru a dobândi puterea de a le privi într-un mod mai optimist și mai eficient, totodată. Când vei conștientiza că doar faptul că ești în viață este cel mai mare dar, vei putea privi cu alți ochi totul, inclusiv oamenii din jurul tău, pentru că oricâte defecte ar avea, toți, de la primul la ultimul, au această mare calitate de a fi în viață, deci automat au capacitatea de a primi și oferi, la rândul lor, dragoste.

2. Spune „Îmi pare rău”, „ai dreptate”, „iartă-mă” sau „îmi cer scuze”, chiar și atunci când (crezi că) ai dreptate.

3. Culcă-te devreme și trezește-te odată cu soarele! (chiar cu puțin înaintea lui, dacă poți) Vei avea mult mai multă energie pe tot parcursul zilei. Vei deborda de vitalitate, iar relațiile cu oamenii din jurul tău se vor îmbunătăți simțitor, datorită faptului că vei avea un interes sporit asupra celor din jur, te vei simți și vei fi, într-adevăr, mai util. Vei simți că poți fi de folos oamenilor, ceea ce îți va aduce multă satisfacție. Nu degeaba se spune că „Cine se trezește de dimineață, departe ajunge!” (Acest „departe” se poate referi cu succes la o anume înălțare spirituală, mai mult decât la „cucerirea” hărții lumii)

4. Petrece cât mai mult timp în natură, iar dacă se poate, fă-ți pe balcon o mică grădină. Dacă nu ai balcon, pune o jardinieră cu flori la geam. Acordă zilnic puțină atenție și îngrijiri acelor plante. Relațiile inter-umane sunt, la rândul lor, ca niște flori. Vei învăța astfel cum să le îngrijești și pe unele, și pe celelalte!

5. Dăruiește cât mai mult! Fă-ți ordine în lucruri și dăruiește-le pe cele care nu îți mai sunt necesare sau, dacă simți nevoia și ești mai curajos, oferă un lucru de care „ți-ai lipit inima”, adică de care te-ai atașat emoțional. Detașarea e o dovadă vie a inteligenței.

6. Fă-ți o listă cu valorile tale în viață și consideră-te bogat pentru că le ai. Urmărește-te în raport cu alți oamenii și observă dacă le respecți cu integritate.

7. Nu putem face totul de unii singuri, așa că ia-ți un îndrumător. Fie că este vorba despre un părinte, un prieten mai înțelept, un bătrân sau un duhovnic, cel mai important este să conștientizezi faptul că cineva (din afara ta) te poate ajuta. Bineînțeles că nu negăm vocea intuiției sau a inimii – aceștia sunt cei mai buni îndrumători, dar uneori aceștia ne pot ghida chiar spre…alte persoane. Să renunțăm la mândrie, să acceptăm că nu le știm chiar pe toate și să cerem sfat. Iată ce înseamnă să fii inteligent emoțional!