ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Locuitorii din comunele vrâncene Jitia şi Vintileasca sunt complet izolate, după ce Drumul Naţional 2N Dumbrăveni - Jitia - Vintileasca a fost distrus pe o porțiune de aproximativ 100 de metri, în noaptea de miercuri spre joi, de ploile abundente. Tot din cauza ploilor torenţiale, au rămas izolaţi şi localnicii din satul Plopu, comuna Gura Caliţei, unde apele au luat un podeţ, astfel că oamenii nu mai pot ieşi din sat. Reprezentanţi ai CNADNR spun că cei aproximativ 7.000 de oameni rămași izolați vor putea primi ajutor după ora 19:00, când se preconizează că lucrările vor fi încheiate.

Reconstrucția parțială a drumului este îngreunată de ploaie și de instabilitatea accentuată a solului, iar oamenii sunt aprovizionați cu alimente și apă prin transbordare.
Am intervenit în regim de urgenţă cu utilaje pentru a realiza o cale de trecere provizorie pentru a putea asigura circulaţia maşinilor cu un tonaj mai mic de 3,5 tone. Sperăm ca în câteva ore să reuşim să dăm drumul circulaţiei pe această rută provizorie. Lucrările constau în realizarea unui terasament, protecţie cu roci de mari dimensiuni puse la baza terasamentului pentru a nu fi luat de apă şi ulterior balastarea acestei căi provizorii. Ulterior, după ce ploile se vor opri, vom reface varianta definitivă de circulaţie, care înseamnă refacerea terasamentului, a şanţurilor de colectare a apelor pluviale, taluzări de maluri, lucrări de protecţie şi balastări.

Autoritățile vrâncene au intervenit și pentru scoaterea apei din mai multe gospodării din comunele Vidra, Slobozia Bradului, Gugeşti, Milcovul și Vizantea Livezi, iar în municipiul Focşani s-a intervenit pentru înlăturarea unui arbore căzut peste un autoturism pe strada Aleea Echităţii.