ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la eroica bătălie de la Păuliș (14-20 septembrie 1944), în care Detaşamentul Păuliş format din elevii Şcolii de Subofiţeri de la Radna, întăriţi de un Batalion de infanterie şi un Divizion de Artilerie Grea (cca 1.800 oameni în total), format adhoc cu intenţia de a stopa înaintarea trupelor maghiare prin defileul Mureşului, au ținut piept eroic Corpului IV Armata Maghiar (cca 20.000 oameni), la monumentul ridicat pentru cinstirea memoriei eroilor români au avut loc mai multe manifestări comemorative.

În septembrie 1944, la două săptămâni după ce Armata română întorsese armele şi se aliase împotriva Axei, trupele hortiste au ocupat Aradul şi se pregăteau pentru forţarea văii Mureşului, sperând să ajungă în interiorul României. Pentru apărarea defileului râului Mureş, în zona Păuliş, Şcoala de Subofiţeri rezervă nr. 5 din Radna s-a constituit în „Detaşamentul Păuliş”, iar din Ordinul Armatei I din aceeaşi zi, detaşamentul a fost întărit cu Divizionul 61 artilerie grea şi Batalionul 1 din Regimentul 96 infanterie.

În bătălia de la Păuliş a fost anihilat un atac al armatei maghiare care dorea să înconjoare batalioanele româneşti, aflate spre centrul ţării. Detaşamentul Păuliş cuprindea 755 elevi ai şcolii militare, cărora li s-au alăturat, ca unităţi de întărire, 569 soldaţi din Regimentul 96 infanterie, 360 soldaţi din Divizionul 61 artilerie grea şi 124 de ofiţeri şi subofiţeri. Detaşamentul şi-a dus la îndeplinire misiunea însă, cu sacrificiul multor vieţi.

Detaşamentul Păuliş, ca şi alte unităţi militare participante la efortul eroic de eliberare a ţării de sub opresiunea fascistă, a constituit o parte integrantă, reprezentativă a generaţiei tinere din anii 1944, chemată de gravitatea împrejurărilor să facă dovada forţei şi calităţilor sale.
Tinerii elevi ai şcolii de subofiţeri au plătit cu sânge oprirea invaziei inamicului. În această bătălie, detaşamentul a pierdut 10 ofiţeri, 10 subofiţeri, 148 de elevi şi 209 de soldaţi (morţi, răniţi şi dispăruţi), iar inamicul a avut pierderi de 919 militari morţi şi 387 prizonieri.

Paulis3