ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 27 octombrie se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“, ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu.

Monumentul este închinat eroilor neamului, căzuţi în luptele de la Podul Jiului, în bătălia din 14 octombrie 1916, când bătrâni, copii şi femei au ţinut pe loc trupele germane care voiau să ocupe oraşul.

"Calea Eroilor" se întinde pe o distanţă de 1,4 km și cuprinde celebrele opere ale marelui sculptor:  "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului", "Biserica Sf. Apostoli", "Coloana fără Sfârşit".

Ansamblul monumental a fost realizat pe parcursul anilor 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărăscu. Inaugurarea acestuia a avut loc pe 27 octombrie 1938.

Iubitorii de istorie, cultură şi artă  pot participa timp de trei zile, 25-27 octombrie, la  manifestări organizate la Târgu Jiu.

Manifestările dedicate aniversării a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" au debutat, vineri după-amiază, cu vernisaje - expoziţii de pictură şi sculptură a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Târgu Jiu, precum şi a unor artişti doljeni de la Muzeul Judeţean Gorj, dar şi cu dezvelirea bustului Arethia Tătărescu în parcul Muzeul Judeţean Gorj.

Sâmbătă are loc deschiderea oficială a evenimentului, cu participarea mai multor oficialităţi. printre care  ambasadorul Franţei la București, Excelența Sa, Philippe Gustin.

Program manifestări sâmbătă, 26 octombrie:

09:30 - Dezvelire stea Arethia Tătărescu – Aleea celebrităților din centrul orașului

10:00 - 12:00 - Deschiderea oficială a evenimentului; alocuțiuni ale oficialităților; Sala mare a complexului „Anna Events” - Expoziție de carte, lansări de cărți și reviste;  Conferință științifică „Geneza ansamblului brâncușian” – partea I - Complexul „Anna Events”

18:00 – 19:00 - Concert grupul Distinto – cinema „Sergiu Nicolaescu”; în deschidere, va dansa grupul de elevi antrenat de d-na prof. Minodora Marina

19:00 – 20:30 - Spectacol pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

Program manifestări duminică, 27 octombrie:

10:00 – 12:00 - Conferință „Geneza ansamblului brâncușian” – partea a II-a; - la Complexul „Anna Events”

12:00 – 13:30 - Procesiune pe Calea Eroilor – o rememorare a procesiunii care s-a desfășurat pe 27 octombrie 1938, la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”;

Întâlnire la Masa Tăcerii: Prezentarea importanței istorice a luptelor de la Podul Jiului; Procesiune religioasă și militară între Masa Tăcerii și Coloana fără Sfârșit; Participarea comunității locale în costume de epocă pe traseul Căii Eroilor; Slujbă pentru eroi la Bs. Sfinții Apostoli; Depunere coroane de flori la mormântul eroului Ioan Popilian – Cimitirul Municipal

15:30 - Concert „Lyra Gorjului” – la Bs. Sf. Apostoli.

În ansamblul de la Târgu Jiu, sculptorul din Hobița Gorjului a pus întreaga sa concepţie artistică, filosofică şi religioasă, dobândită pe parcursul zecilor de ani de căutare a absolutului în artă.

Deşi, timp de peste cinci decenii, a lucrat și creat în atelierul său parizian din Impasse Ronsin 11, Constantin Brâncuşi a ţinut să ridice o operă monumentală la Târgu Jiu, care porneşte de pe malul Jiului şi se întinde de la vest la est, pe o distanţă de 1,4 kilometri, unind Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Biserica „Sf. Apostoli“ şi Coloana fără Sfârşit sub denumirea de „Calea Eroilor“.