8 moduri în care funcționarea creierului nostru este afectată de muzică și zgomote

1. Muzica ne afectează emoțiile
Creierul răspunde în moduri diferite la muzica „veselă” și la cea „tristă”.
Un studiu arată că după ce un grup de oameni a auzit pentru o scurtă perioadă de timp, un fragment dintr-o melodie, au început să facă grimase vesele sau triste, în funcție de mesajul optimist sau trist transmis.
Specialiștii clasifică emoțiile în două categorii: emoții percepute și emoții trăite. Ce înseamnă acest lucru? Că putem înțelege emoțiile pe care le transmite o anumită melodie (cu ajutorul creierului), fără să le simțim neapărat. Astfel se explică și de ce anumiți oameni se bucură ascultând o melodie cu un mesaj trist.
2. „Zgomotul” ambiental poate stimula creativitatea
Studiile au arătat că un zgomot moderat poate stimula creativitatea. De asemenea, atunci când avem un lucru care pare „dificil”, zgomotul, muzica, poate facilita realizarea acelui lucru.
3. Alegerile noastre în materie de muzică spun ceva despre personalitatea noastră
Într-un studiu realizat pe cupluri, acestea au stat o perioadă împreună pentru a studia top 10 melodii preferate al fiecaruia. La final, ei au putut spune multe lucruri despre personalitatea fiecăruia, referindu-se la următoarele aspecte: gradul de deschidere la experiențe, gradul de extrovertire cât și stabilitatea emoțională. Acestea sunt câteva din descoperirile făcute:
Fanii blues-urilor (muzicii slow) au o stimă de sine înaltă, sunt creativi, prietenoși și amabili.
Ascultătorii de jazz au o stimă de sine înaltă, sunt creativi și amabili.
Ascultătorii de muzică clasică sunt creativi, introvertiți și au o stimă de sine înaltă.
Cei care ascultă rap au o stimă de sine înaltă și sunt prietenoși.
Cei care ascultă muzică country-side sunt prietenoși și muncitori.
Ascultătorii de muzică rock au o stimă de sine mică, creativi, nu sunt muncitori nici prietenoși, sunt dezinvolți.
Mai multe rezultate puteți vedea aici.
4. Muzica poate distrage șoferii în timp ce conduc
Anumite studii făcute de un grup de cercetători au arătat că, în timpul condusului, șoferii supuși observației studiilor au făcut mai multe greșeli și au condus mai agresiv ascultând muzica preferată, decât aceia care nu au ascultat deloc sau care au ascultat muzica la întâmplare. Cercetătorii au observat că mai benefice pentru un condus sigur sunt melodiile neinteresante pentru șoferi.
5. Exercițiile la un instrument muzical pot îmbunătăți abilitățile motorii și de gândire
Cercetătorii au descoperit că acei copii care știau de cel puțin 3 ani să cânte la un instrument au avut rezultate mai bune în ceea ce privește abilitățile de discriminare auditorie și motorii. Studiul a arătat și că acești copii au dovedit capacități mai mari și în ceea ce privește argumentarea (verbală sau noneverbală) cât și vocabularul.
6. Muzica clasică poate îmbunățăți atenția vizuală
În urma unor studii de specialitate, s-a dovedit că audiția muzicii clasice poate ajuta mult la îmbunătățirea atenției vizuale. S-a dovedit că muzica clasică ajută (pe unii oameni) să își poată menține această atenție mai mult decât tăcerea.
7. Ascultarea „din greșeală” a unei părți dintr-o convorbire telefonică poate fi mult mai interesantă
După o anchetă realizată de un grup de cercetări din California, s-a ajuns la concluzia că 82% dintre participanți consideră enervantă ascultarea „din greșeală” a unei jumătăți de conversație la telefonul mobil. Veronica Galvan, psiholog cognitivist la Universitatea din California a făcut un studiu pentru a afla care este cauza acestui fapt.
Persoanele participante la studiu au stat într-o sală și au completat cuvinte încrucișate. La un moment dat, jumătate din persoane au început să audă doar jumătate dintr-o conversație telefonică, iar cealaltă jumătate au auzit întreaga conversație. Concluzia a fost că persoanele care au ascultat conversația doar pe jumătate au fost mult mai distrase de la cuvintele încrucișate. De asemenea, acestea își aminteau bucăți întregi din conversație, asta pentru că le-a acaparat foarte mult atenția. Explicația pe care o dă psihologul este simplă: faptul că o conversațție auzită doar de la un fir este impredictibilă este mult mai interesant pentru oameni.
8. Muzica ne ajută să ne facem exercițiile fizice mai bine
Cercetătorii au descoperit că bicicliștii pedalează mai repede atunci când ascultă muzică. Explicația rezidă în faptul că muzica poate ajuta mult în perioadele când creierul nostru este foarte obosit. Audițiile concurează pentru a atrage atenția creierului nostru, de aceea, ne pot ajuta să ignorăm acele semnale ale oboselii pe care le oferă creierul. Mai mult decât atât, muzica ne poate ajuta să ne dozăm mai bine și pentru mai mult timp energia. Un studiu din 2012 a arătat că bicicliștii care ascultă muzică în timp ce pedaleazăa au nevoie de cu 7% mai puțin oxigen decât aceia care pedalează în liniște.
După cum știm, tot din acest motiv, muzica este folosită și în sălile de fitness, pilates și alte forme de fitness.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”
Recomandările noastre
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)