ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei mai mulţi români se declară mândri de naţionalitatea lor însă puţini dintre ei arborează tricolorul de Ziua Naţională, arată un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului Adevărul şi preluat de agenţia Agerpres.

Astfel, 83% dintre respondenţi se declară mândri că sunt români, 12,8% nu văd un motiv de mândrie în a fi români, iar 4,3% nu ştiu sau nu răspund, relevă sondajul Inscop.
"Locuitorii din Muntenia-Oltenia-Dobrogea sunt mândri de originea naţională peste medie. Mândria de a fi român este ceva mai slabă în Transilvania decât în celelalte zone, lucru explicabil prin diversitatea etnică a regiunii şi posibilitatea ca unii respondenţi să fi dat un sens etnic răspunsurilor la această întrebare", a declarat Darie Cristea, coordonator de programe al Inscop Research.

Potrivit sondajului, 26,3% dintre români obişnuiesc să arboreze tricolorul acasă de Ziua Naţională, 71,5% nu au acest obicei iar 2,1% nu au o părere despre acest subiect.

În topul evenimentelor cu consecinţele cele mai importante pentru istoria românilor, pe primul loc se află Marea Unire de la 1918, eveniment valorizat în clasament de 43,1% dintre români, mai mult decât dublul următorului eveniment indicat de români.

Pe locul al doilea se clasează schimbarea de regim din 1989 prin răsturnarea regimului comunist, pe care o apreciază 17,5% dintre români. Urmează Unirea Principatelor române Moldova şi Ţara Românească, considerată de 12% dintre respondenţi drept cel mai important eveniment din istoria românilor. Pe locul al patrulea se situează aderarea României la Uniunea Europeană, cu 10,4% dintre opţiuni.

Câştigarea independenţei este văzută de 9,9% dintre respondenţi drept cel mai important eveniment din istoria românilor, în timp ce instalarea regimului comunist cumulează 3,5% dintre opţiuni.