Duminică seara a marcat încheierea a cinci săptămâni de proteste contra proiectului minier de la Roșia Montană, informează corespondentul ActiveNews. Manifestanții, în jur de 5-6.000 s-au reunit în cartierul Militari, pe strada care poartă chiar numele localității cu pricina, traversând Bucureștiul până-n Piața Universității.

În drumul spre kilometrul zero al Capitalei, tinerii au protestat și la Palatul Cotroceni, reședința președintelui României, Traian Băsescu.  Manifestanții au scandat împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montană, dar și contra exploatării prin fracturare hidraulică a gazelor de șist.

Pe pancarte se putea citi:

"Soarta Roşiei Montana = Soarta României", "Natura-i viaţă, cianura-i moarte", "14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm", "Demisia", "Preşedinte şi Guvern, duceţi ţara în infern", "Campania RMGC: Roşia Montană s-a născut şi moare din minerit", "Arătăm resursele, alungăm lăcustele", "24 de ani de subminare economică", "Aurul în ţară, jefuitorii afară", Noi vrem respect", "România, trezeşte-te!", "Fii tu schimbarea pe vrei să o vezi în lume", "Clasa politică nu mă reprezintă, mă reprezint singur", "În atenţia Chevron: Împăraţi pe care lumea nu putea să-i mai încapă / Au venit şi-n ţara noastră de-au cerut pământ şi apă / Şi nu voi ca să mă laud, nici că voi să te-nspăimânt /Cum veniră, se făcură toţi o apă ş-un pământ".

Nu au avut loc incidente.

Proteste similare au avut loc duminică şi în alte oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov.

De asemenea, au fost anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, Los Angeles, Washington, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona şi Bruxelles.

[highlight]12.000[/highlight] de persoane au ieșit pe străzile Clujului pentru a protesta împotriva proiectului cu cianuri al Roșia Montană Gold Corporation

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege.

Din 1 septembrie, în Piaţa Universităţii din Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

În 8 septembrie a avut loc în Capitală primul marş de la declanşarea protestelor faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Aproximativ 7.000 de manifestanţi au mărşăluit atunci de la Universitate pe traseul Bulevardul Nicolae Bălcescu - Bulevardul Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu - Bulevardul Iancu de Hunedoara - Şoseaua Ştefan cel Mare - Calea Moşilor - Bulevardul Carol I, de unde au revenit în Piaţa Universităţii.

În 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marşul din Capitală, care s-a desfăşurat pe traseul Universitate - Unirii - Timpuri Noi - Mihai Bravu - Tineretului, de unde au revenit în Piaţa Universităţii.

În 22 septembrie, a treia duminică de proteste cu marş, aproximativ 15.000 de persoane au mers de la Universitate, pe Bulevardul Carol I, Bulevardul Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, de unde au revenit în Piaţa Universităţii, pe care au ocupat-o timp de câteva ore.

În 29 septembrie, peste 2.000 de persoane au mers în marş de la staţia de metrou Titan spre Universitate, pe traseul Bulevardul Nicolae Grigorescu - Bulevardul Camil Ressu - Dristor - Bulevardul Mihai Bravu - strada Dristorului - strada Delea Nouă - Calea Călăraşilor - Bulevardul Corneliu Coposu - Bulevardul I.C. Brătianu.

În timpul manifestaţiilor din Capitală, protestatarii au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului şi al Televiziunii Române.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews