ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marcatorul all-time al naţionalei României de hochei pe gheață, Doru Tureanu, considerat de specialiști cel mai valoros sportiv de profil din istorie, a decedat marți la vârsta de 60 de ani, la Spitalul Colentina. Jucător la Dinamo în intervalul 1969-1987 și marcator al 112 puncte în tricoul echipei reprezentative (74 de goluri şi 39 de pase decisive), Doru Tureanu, desemnat cel mai bun hocheist al JO din 1980, de la Lake Placid, a fost al doilea român inclus în Hall of Fame, după fostul său coechipier, Eduard Pană.

Potrivit unui material mai vechi publicat de Federaţia Române de Hochei pe Gheaţă, oficialii clubului Montreal Canadiens, impresionaţi de evoluaţia lui Tureanu de la mondialul din 1977, i-au propus jucătorului un contract, însă acesta a refuzat, preferând să fie alături de mama sa, care era grav bolnavă. Trei ani mai târziu, doi oficiali canadieni au venit la Bucureşti pentru a-l determina pe Tureanu să plece la Montreal, dar Securitatea a blocat transferul. Tureanu a fost ulterior reţinut şi a primit mai târziu interdicţia de a părăsi teritoriul României.

Regretatul hocheist a fost inclus de IIHF în Hall of Fame la sfârșitul lunii mai 2011, la câteva zile după ce fusese externat, în urma unei operații la coloana vertebrală.

Doru Tureanu a practicat, un timp, fotbalul în paralel cu hocheiul, fiind coechipier cu Mircea Sandu, iar apoi avea să fie coleg pe gheață cu Ion Țiriac, înainte ca actualul om de afaceri să se dedice tenisului.