ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conducerea Operei din Paris a cerut unei spectatoare al cărei chip era acoperit de un voal islamic să părăsească sala de spectacol, în plină reprezentaţie. Incidentul - o premieră în Franţa - a determinat Ministerul Culturii să emită o directivă care reaminteşte legea franceză în vigoare.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

O lege care a intrat în vigoare în aprilie 2011 interzice acoperirea feţei în spaţiul public, sub pedeapsa cu amenda. Ţinute "interzise în spaţiul public" sunt niqabul, deoarece vălul integral este prevăzut doar cu o fantă la nivelul ochilor, dar şi burqa, un veşmânt tradiţional în Afganistan.

O serie de incidente au avut loc in Franta in timpul unor controale efectuate de către poliţie asupra unor femei purtând văl integral.

Incidentul despre care relatează AFP a avut loc la 3 octombrie, la Opera Bastille. Reprezentaţia "La Traviata" începuse deja în momentul în care chipul acoperit cu un voal al spectatoarei, aşezată în primul rând, a fost reperat pe ecranele de control, dar şi de corişti, a declarat directorul adjunct al Operei din Paris, Jean-Philippe Thiellay, confirmând o informaţie apărută pe site-ul metronews.fr.

Femeia era așezată chiar în spatele dirijorului și purta un voal deschis la culoare, care îi acoperea părul, gura, nasul şi gâtul. Ea era însoțită de un bărbat, cei doi fiind turişti dintr-o ţară din Golf. Locurile pe care le ocupaseră erau printre cele mai scumpe, costând 231 de euro fiecare.

"Majoritatea interpreţilor au spus că nu mai vor să susţină reprezentaţia, dacă situaţia nu va fi rezolvată. Fie femeia își dă jos voalul de pe faţă, fie este evacuată", a spus Thiellay.

Un angajat al operei s-a apropiat de cei doi turişti şi le-a explicat că voalul islamic este interzis în Franţa, explicându-le condiţiile în care pot rămâne în asistenţă.