ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Micul monument ridicat în memoria Bisericii Sf. Vineri, dărâmată de comuniști în data de 20 iunie 1987, este în prezent avariat, iar crucea a fost îndepăratată de pe soclu și spartă în două părți. Biserica a fost distrusă la ordinul Elenei Ceaușescu, pentru construcția unui bloc. Soția fostului dictator a poruncit, în data de 9 iunie 1987, pe cât de scurt, pe atât de mitocănesc: "Jos porcăria!" De menționat că simplii muncitori au refuzat să participe la dărâmarea bisericii, gest împotriva căruia enoriașii au protestat cât au putut de vehement, astfel că autoritățile au folosit... pușcăriași.

Cruce pe locul Bisericii Sf. Vineri

Primul schit al acestei biserici fusese construit la sfârșitul anilor 1200, iar acesta a găzduit, de-a lungul timpului, moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfintei Filofteia.

Lăcașul a fost avariat la cutremurul din 4 martie 1977, dar a fost reconstruit de Părintele Gelu Bogdan, la inițiativa Patriarhului Iustin, care a oferit și suma de 100.000 de lei în acest scop. Lucrările au durat 8 ani și au costat aproape 2,9 milioane de lei, o sumă colosală înainte de Revoluția din 1989. Bierica a fost pictată de maestrul iconograf Dimitrie Belizarie, unul dintre cei mai apreciați pictori de acest fel din România secolului al XX-lea.