ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Luni, un purtător de cuvânt al poliţiei bavareze a declarat că sunt urmărite primele piste în cazul furtului porţii cu inscripţia “Arbeit macht frei” de la fostul lagăr nazist de exterminare de la Dachau, unde hoţii au pătruns în momentul schimbării gărzii, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Poliţia a declarat că suspectează un tânăr neo-nazist, potrivit mediafax.ro.

Livrare gratuita in 24 de ore!

“Este principalul simbol al suferinţei prizonierilor de lagărului de concenmtrare Dachau şi acest incident a adus atingere chiar piesei centrale a muzeului”, spune Gabrielle Hammermann, directorul muzeului. “Este un atac la adresa memoriei Holocaustului”, a declarat preşedintele Yad Vashem Israel. Inscripţia din fier a fost realizată chiar de fierari evrei închişi în acest lagăr.

În 2009 a fost furată inscripţia similară, mult mai cunoscută, de pe poarta fostului lagăr nazist de la Auschwitz, din Polonia, iar poliţiştii au găsit inscripţia, tăiată în mai multe bucăţi, într-o pădure, trei zile mai târziu. În acel caz au fost condamnaţi cinci polonezi şi un neo-nazist suedez.

Lagărul nazist de la Dachau este unul dintre primele create în timpul regimului hitlerist, la doar cinci săptămâni după venirea la putere, în 1933, de aceea el a fost un model pentru următoarele lagare şi centre de antrenament ale trupelor SS. Primii prizonieri de la Dachau au fost comuniştii şi social-democraţii germani și, ulterior, în lagăr au fost exterminaţi evrei, martori ai lui Iehova, ţigani şi homosexuali, dar au avut loc şi experimente sadice, prin care se testa capacitatea oamenilor de a înghiţi apa de mare, rezistenţa la diferite boli şi gradul de contagiune a anumitor virusuri, iar din 1933 şi până în 1945, când prizonierii au fost eliberaţi de fortele aliate, la Dachau au fost închişi 200.000 de oameni. Numărul celor ucisi nu este cunoscut cu exactitate, fiind estimat la 50.000.

Un general american a descris astfel scena la care au asistat trupele eliberatoare:

“Inferul lui Dante pălea în faţa adevăratului iad de la Dachau. Într-un şir de mici clădiri de ciment, situat lângă intrarea în lagăr, se aflau un crematoriu şi o cameră de gazare, precum şi camere pline ochi cu cadavre. Când m-am intors să mă uit în curtea închisorii am văzut un număr mare de deţinuţi morţi, rămaşi acolo unde au căzut din picioare, cu câteva ore sau zile înainte de sosirea noastră. Cum toate cadavrele erau într-un stadiu de descomopunere, mirosul morţii era copleşitor”.