ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Institutul Francez din București a fost lansat primul ghid de reabilitare a cladirilor de patrimoniu din România - RePAD (Reabilitare Patrimoniu Arhitectură Dezvoltare). Este o carte de analiză și observare urbană, care oferă idei și soluții celor implicați în reabilitarea și restaurarea efectivă a clădirilor valoroase din România, dar și  un îndrumar pentru cei care au clădiri  istorice şi vor să le salveze.

Apariția ghidului are la bază șapte ani de documentare urbană, de formare profesională, de experimente și cercetare constantă prin intermediul proiectelor din cadrul programului studențesc „Case Care Plâng”.

Inițiativa  se adresează, în egală măsură profesioniștilor din domeniul restaurării și reabilitării patrimoniului, publicului larg, care trebuie atras spre arhitectură, oraș și frumos; administrației locale; potențialilor investitori, în vederea dezvoltării unor proiecte ample de reabilitare a patrimoniului local și cercetătorilor în domeniu care ar putea beneficia de acest suport în vederea dezvoltării altor proiecte de promovare, protejare și reabilitare a patrimoniului.

Autoarea ghidului este o tânără arhitectă care şi-a dedicat ultimii şapte ani din viaţă salvării patrimoniului.

În 2006, Loredana Brumă şi şapte colegi de la Facultatea de Arhitectură din Capitală s-au apucat să fotografieze şi să inventarieze clădirile construite în ultimele două secole, care au rezistat la cutremure şi războaie, dar au rămas neconsolidate. Au luat Bucureştiul la pas şi, din banii lor de buzunar, au cumpărat un aparat foto şi filme. Îşi doreau să salveze patrimoniul.

Aşa s-a născut proiectul "Case care plâng". Fotografiile au fost expuse în staţii de metrou, pe stradă sau în locuri în care atrăgeau atenţia oamenilor şi autorităţilor. În primii trei ani au reuşit să inventarieze aproape 3.000 de clădiri. Şi au făcut cunoscute valoroasele lor poveşti.