ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astra Film Festival (AFF), aflat la cea de-a XX-a ediţie, a început luni la Sibiu, iar în deschidere a fost  proiectat, în premieră în România, filmul „Google şi creierul mondial“, în prezenţa regizorului Ben Lewis.

La ediţia aniversară din acest an au fost selecţionate 110 filme, dintre cele peste 1.350 de pelicule care au fost înscrise. Filmele selecţionate vor fi proiectate, cele mai multe în premieră în România, între 14 şi 20 octombrie, la Sibiu.

Potrivit organizatorilor, la Astra Film Festival 2013 spectacolul lumii poate fi urmărit timp de 7 zile pe marele ecran.

Filmele ediţiei aniversare „ţintesc subiecte actuale de o mare diversitate, de la modul necunoscut în care funcţionează marile corporaţii din mediul online, Google (Google şi creierul mondial, filmul de deschidere) şi Facebook (Nebunia Facebook), la cele mai intime poveşti Trei surori (Bing Wang), și până la realităţi controversate, exploatarea gazelor de şist în Polonia şi SUA şi protestele anticorporatiste, Drill Baby Drill, proiecţia fiind urmată de o sesiune Q&A cu regizorul, Lech Kowalski”.

Retrospectiva ultimilor 20 de ani

Programul aniversar rememorează filme şi personalităţi marcante din ediţiile anterioare. AFF 2013 propune o selecţie retrospectivă de filme de colecţie realizate de legende veritabile ale filmului documentar, cum ar fi Bob Connolly (Australia) şi John Marshall (SUA), dar şi sesiuni de masterclass cu autori premiaţi în trecut la AFF. Documentarul românesc din ultimii 20 de ani este şi tema principală a unei ample conferinţe, România sub lupă, o încercare de a oferi răspunsuri la întrebarea: Ce fel de Românie s-a conturat prin producţia a sute de documentare făcute în România în această perioadă? De asemenea, 20 de directori de festivaluri internaţionale de film din Europa, America şi Africa de Sud îşi dau întâlnire la Sibiu pentru Industry Meeting.

Filme în premieră absolută

AFF continuă tradiţia ediţiilor trecute şi aduce pe ecrane filme în premieră absolută. Combinatul, Cântece pentru un muzeu, Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, Valea plângerii, Speranţe la vânzare, Internetul se închide, În numele primarului pot fi văzute în premieră doar la Sibiu, cele mai multe fiind proiectate în prezenţa regizorului sau chiar a personajelor din film.

Filme din peste 70 de ţări

Lansat în 1993, Astra Film Festival este cel mai vechi festival internaţional de film documentar din România şi din regiune şi singurul festival care a rezistat din acele vremuri până în prezent.

În 2013, 1350 de filme din peste 70 de ţări ale lumii au fost înscrise la AFF ediţie aniversară care va avea loc la Sibiu între 14 şi 20 octombrie.