Transgaz, una din cele mai importante companii din portofoliul Ministerului Economiei, a demarat astăzi contrucția conductei BRUA, anunță un comunicat oficial, care declară proiectul drept unul de interes național. Transgaz construiește infrastructura de pe teritoriul României, din coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, cu susținerea Comisiei Europene.  
 
Proiectul presupune construcția conductei de transport gaze naturale Podișor-Recaș, în lungime de 479 km, valoarea totală estimată fiind de 478,6 milioane euro. 40% din cheltuielile eligibile estimate sunt acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.
 
Conducta BRUA va fi în mare parte utilizată pentru tranzitul de gaze- vor fi transportate gaze din unele țări în alte țări, tranzitând România. Este și unul dintre motivele pentru care proiectul nu a fost scutit de controverse. Din Bulgaria nu va veni niciun pic de gaz, pentru că pur și simplu Bulgaria nu are gaz și nici nu este conectată la vreo magistrală din Turcia prin care este adus gaz din Orient spre Occident. Vizat este, defapt, gazul românesc din Marea Neagră, estimat la 80-120 miliarde de metri cubi. Controversa legată de adevărații destinatari ai gazului rămâne, devreme ce în comunicatul oficial, Ion Sterian, Directorul General al Transgaz, vorbește doar despre cum "Segmentul BRUA de pe teritoriul Românei ne va permite să încasăm sume importante de bani din tarifele de transport și tranzit". 
 
În decembrie 2017, companiile de transport al gazelor din România și Ungaria (Transgaz si FGSZ) au organizat licitații pentru rezervarea unei capacități de transport al gazelor de aproximativ 4 miliarde mc gaze/an, prin conducta BRUA, acestea fiind câștigate de firme din Ungaria. Licitațiile au fost făcute în condițiile în care Ungaria a decis vara trecută ca BRUA să se oprească pe teritoriul său, fără vreo extindere către Austria, așa cum era proiectul inițial. Ungaria ar urma să le redirecționeze pe alte rute, către Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews