ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hiroo Onoda, japonezul care a continuat să lupte pentru ţara sa, la 29 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial, a murit la vârsta de 91 de ani, informează presa japoneză.

Component al unor trupe de gherilă trimise în jungla filipineză, Onoda a primit ordinul să nu se predea, indiferent de circumstanţe, şi să aştepte până la sosirea întăririlor.

Chiar dacă de-a lungul timpului au fost lansate broşuri prin care Onoda era anunţat că războiul se încheiase, soldatul nu a crezut aceste informaţii şi a continuat să lupte, alături de ultimii săi camarazi, încă aproape 30 de ani.

Onoda şi-a îndeplinit atât de bine misiunea, încât nu a fost găsit nici de autorităţile japoneze şi filipineze, ambele ţări declarându-l mort în 1959. Într-un final, a fost nevoie de prezenţa fostului său comandant în junglă, în 1974, care i-a ordonat să depună armele.

Ordinul primit de Onoda îi interzicea să se sinucidă şi spunea că ”poate să dureze trei ani, poate cinci, dar orice s-ar întâmpla, ne vom întoarce după voi. Atâta timp cât mai ai un soldat, trebuie să îl conduci în continuare. S-ar putea să fiţi nevoiţi să trăiţi pe bază de nuci de cocos. Dacă se ajunge la asta, trăiţi pe bază de nuci de cocos! În nici un caz nu trebuie să renunţaţi la viaţa voastră în mod voluntar”.

Când s-a întors în Japonia, Onoda a fost primit ca un erou naţional. Cu toate acestea, Onoda nu este ultimul soldat japonez care a încetat luptele. Teruo Nakamura a rezistat cu şase luni mai mult, până în decembrie 1974.

Foto: AFP