Hiroo Onoda, japonezul care a continuat să lupte pentru ţara sa, la 29 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial, a murit la vârsta de 91 de ani, informează presa japoneză.

Component al unor trupe de gherilă trimise în jungla filipineză, Onoda a primit ordinul să nu se predea, indiferent de circumstanţe, şi să aştepte până la sosirea întăririlor.

Chiar dacă de-a lungul timpului au fost lansate broşuri prin care Onoda era anunţat că războiul se încheiase, soldatul nu a crezut aceste informaţii şi a continuat să lupte, alături de ultimii săi camarazi, încă aproape 30 de ani.

Onoda şi-a îndeplinit atât de bine misiunea, încât nu a fost găsit nici de autorităţile japoneze şi filipineze, ambele ţări declarându-l mort în 1959. Într-un final, a fost nevoie de prezenţa fostului său comandant în junglă, în 1974, care i-a ordonat să depună armele.

Ordinul primit de Onoda îi interzicea să se sinucidă şi spunea că ”poate să dureze trei ani, poate cinci, dar orice s-ar întâmpla, ne vom întoarce după voi. Atâta timp cât mai ai un soldat, trebuie să îl conduci în continuare. S-ar putea să fiţi nevoiţi să trăiţi pe bază de nuci de cocos. Dacă se ajunge la asta, trăiţi pe bază de nuci de cocos! În nici un caz nu trebuie să renunţaţi la viaţa voastră în mod voluntar”.

Când s-a întors în Japonia, Onoda a fost primit ca un erou naţional. Cu toate acestea, Onoda nu este ultimul soldat japonez care a încetat luptele. Teruo Nakamura a rezistat cu şase luni mai mult, până în decembrie 1974.

Foto: AFP
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews