ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Theodore Van Kirk, ultimul membru în viață al echipajului bombardierului american Enola Gay, a murit, la vârsta de 93 de ani, într-o casă de odihnă din Georgia.

Van Kirk, cunoscut și sub porecla de ”olandezul”, a murit din cauze naturale, la vârsta de 93 de ani, scrie presa americană, preluată de site-ul italian Il Giornale. Era ultimul membru în viață al bombardierului Enola Gay, intrat în istorie ca cel care a lansat bomba atomică asupra orașului japonez Hiroshima, la 6 august 1945.

Enola Gay” , numele avionului de bombardament de tipul B-29 Superfortress ce a aparținut Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, a devenit sinonim cu bombardamentele

Van Kirk, care în echipajul de pe Enola Gay ocupa postul de pilot, avea doar 24 de ani când ”Little Boy”, așa cum a fost denumită bomba nucleară, a lansat de pe cerul Japoniei bomba care a provocat moartea a 140.000 de persoane, mai mult de jumătate din toți locuitorii Hiroshimei.

După doar trei zile, americanii au declanșat iadul asupra unui alt oraș nipon, bomba atomică fiind utilizată asupra orașului Nagasaki. Peste 70.000 de oameni au pierit.

Pe parcursul vieții, Van Kirk a susținut mereu că nu are nicio remușcare pentru că a făcut parte din echipa de oameni care a spulberat Hiroshima. Mai mult, el afirma că misiunea sa și a colegilor săi a jucat un rol important în terminarea celui de-al doilea Război Mondial.

În 2010, în unul dintre ultimele interviuri, Theodore Van Kirk a povestit ziariștilor de la cotidianul britanic The Guardian cum a decurs misiunea sa și cum a trăit secundele de dinaintea lansării bombei. Întrebat dacă s-a gândit o clipă măcar la miile de victime pe care le-a lăsat în urmă, ”olandezul” a răspuns: ”Astfel de gânduri le ai la început. Îți dai seama de asta când bombardezi Franța ocupată, Africa. Știi că în momentul în care arunci bombe dintr-un avion multe persoane de pe pământ vor fi lovite grav”.