UPDATE  NATO şi SUA exprimă scepticism privind Acordul de la Minsk. 600 de militari americani vor ajunge în Ucraina.

NATO şi Statele Unite au salutat Acordul de la Minsk, exprimând însă scepticism privind aplicarea documentului, iar Pentagonul a anunţat că va trimite 600 de militari în Ucraina, în martie, pentru antrenarea trupelor ucrainene implicate în conflictul separatist.

În contextul Acordului la care au ajuns liderii din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa în sensul încetării ostilităţilor în regiunile separatiste ucrainene, Preşedinţia SUA a îndemnat Moscova să retragă militarii şi echipamentele militare.

UPDATE. SUA au "salutat" joi acordul convenit la Minsk privind încetarea focului în estul Ucrainei, subliniind că această înțelegere trebuie acum să se concretizeze pe teren. ”Acordul reprezintă un posibil pas important către o soluție pașnică a conflictului", a indicat Casa Albă într-un comunicat, citat de AFP, precizând că regimul de "încetare a focului trebuie aplicat și respectat", transmite Agerpres.

UPDATE: Vladimir Putin susţine o conferinţă de presă la Minsk. "S-a căzut de acord asupra încetării focului începând cu 15 februarie". Preşedintele rus spune că s-a ajuns la un acord şi în privinţa retragerii armamentului greu.

[divider]

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

[divider]

UPDATE: Președinții Ucrainei, Petro Poroșenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franței, Francois Hollande, și cancelarul german Angela Merkel au revenit joi la masa negocierilor, la Minsk, după ce părăsiseră sala de convorbiri la capătul a aproape 14 ore de discuții, relatează Reuters.

Liderii "republicilor populare" de la Doneţk Denis Puşilin şi Lugansk Vladislav Deinego se întâlnesc separat cu reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima.

Participanţii la negocierile de la Minsk intenţionează să implementeze un armistiţiu în estul Ucrainei în următoarele 48 de ore.

[divider]

Liderii Ucrainei, Petro Poroșenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franței, Francois Hollande, și Germaniei, Angela Merkel, au încheiat negocierile de la Minsk pe tema conflictului ucrainean.

Cei patru lideri au ajuns la un acord conform căruia, în următoarele 48 de ore, urmează să intre în vigoare un armistițiu, anunţă Agerpres. Sursa citată anunţă că acordul nu a fost încă semnat de separaţişti.

O sursă diplomatică rusă a declarat pentru RIA Novosti că, în cadrul convorbirilor, a fost realizat un progres uriaș. Conform acesteia, proiectul documentului final a fost convenit de către cei patru lideri în proporție de 80% și conține 10 puncte. După semnarea acestuia de către participanții la summitul ultimei șanse, așa cum a fost denumită de presa internațională reuniunea de la Minsk, documentul va fi trimis pentru a fi examinat și aprobat de către Grupul de contact, format din reprezentanți ucraineni, ruși, ai liderilor separatiști și OSCE.

Pe lângă armistițiu, documentul cu privire la Ucraina mai prevede retragerea armamentului greu și crearea unei zone de securitate.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că Rusia a pus "condiţii inacceptabile" în cursul negocierilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, relatează BBC News Online, citat de Mediafax.

Poroşenko a făcut această declaraţie în timpul unei pauze de la negocierile care durează de aproximativ 14 ore şi la care participă de asemenea preşedintele rus, Vladimir Putin, şeful statului francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel.

Potrivit ONU, peste 5.400 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului armat între forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii proruşi în regiunea Donbas din estul Ucrainei. În perioada 31 decembrie-5 februarie, în zone locuite au fost ucişi 263 de civili.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews