ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), aflat în dezbatere publică, Fiscul ar putea ajunge să bată la uşa contribuabililor care au datorii la stat.

Potrivit proiectului, inspectorii fiscali ar trebui să le facă o vizită la domiciliu celor care nu au răspuns somaţiilor de plată trimise de ANAF.

Cetățenii au obligația de a permite funcționarului Fiscului să intre în locuința lor, se arată în Proiectul de Ordin privind aprobarea Cartei drepturilor și obligațiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale, publicat recent pe site-ul Ministerului Finanțelor.

"Indiferent de locul unde se desfășoară verificarea fiscală, aveți obligația de a permite funcționarilor împuterniciți de organul fiscal să efectueze o cercetare la fața locului, precum și experților folosiți pentru această acțiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi și în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal", prevede obligația numărul 4 din actul menționat.

Contribuabilii au totuși dreptul de a refuza intrarea funcționarilor în domiciliu sau în reședință, caz în care intrarea în domiciliul sau în reședința lor se face cu autorizarea instanței judecătorești competente.

Printre cele 6 obligații ce le revin în perioada verificării fiscale se mai numără cea de a furniza informații și cea de a prezenta înscrisuri.

Actul normativ menționat cuprinde și o serie de 13 drepturi ce le revin contribuabililor pe perioada verificării fiscale, cum ar fi: dreptul de a contesta decizia de impunere emisă, dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal și dreptul de a refuza furnizarea de informații despre rudele până la gradul al treilea inclusiv.

De asemenea, contribuabilul are dreptul de a fi înștiințat despre acțiunea de verificare a situației fiscale personale. "Înaintea desfășurării verificării fiscale, veți fi înștiințat despre această acțiune printr-un aviz de verificare, care va fi transmis, în scris, de organul fiscal cu cel puțin 15 zile înainte de data începerii verificării fiscale", se arată în proiectul de act normativ.

Contribuabilul poate solicita amânarea datei de începere a verificării situației fiscale personale. "Amânarea datei de începere a verificării fiscale se poate face o singură dată, la solicitarea scrisă a dumneavoastră, pentru motive justificate. În acest caz vi se va comunica data la care a fost reprogramată acțiunea de verificare fiscală", se mai precizează în proiect.

Totodată, cetățenii  au dreptul de a solicita schimbarea locului de desfășurare a verificării fiscale. "La cererea scrisă a dumneavoastră verificarea fiscală se poate desfășura și la: a) domiciliul dumneavoastră, dacă sunteți în imposibilitate fizică de a vă deplasa; b) domiciliul/sediul persoanei care vă acordă asistență de specialitate sau juridică, dacă domiciliul acestei persoane reprezinta și sediul său profesional".

Ei pot solicita prelungirea termenului de prezentare a informațiilor și înscrisurilor relevante pentru verificare. "Perioada de 60 de zile de la primirea avizului de verificare, prevăzută pentru prezentarea de documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situația dumneavoastră fiscală, poate fi prelungită cu 30 de zile, o singura dată, pentru motive justificate", menționează sursa citată.

Contribuabilul are dreptul de a fi verificat o singură dată. Verificarea situației fiscale personale se efectuează o singură dată pentru impozitul pe venit și pentru fiecare perioadă impozabilă.

Cetățenii  au dreptul de a solicita legitimarea organelor de verificare fiscală. La începerea verificării fiscale, organul de verificare fiscală este obligat să prezinte legitimația de verificare fiscală și ordinul de serviciu semnat de conducătorul activității de verificare fiscală.