ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marţi, Niculae Havrileț, președintele ANRE, a declarat în cadrul unei conferințe pe teme energetice că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieței gazelor pentru consumatorii non-casnici începând cu 1 iulie 2014, conform Agerpres.

Acesta a explicat că măsura este necesară deoarece prețul pieței a devenit mai mic decât cel stabilit în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii prețurilor pe piețele internaționale și a unor importuri mai mici de gaze.

"Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial și să beneficieze și aceștia (consumatori non-casnici — n.r.) de posibilitatea de a accesa prețuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creșteri de prețuri la niveluri mai mari decât sunt prețurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, așa că propunem anularea calendarului", a spus Havrileț, amintind că, la momentul începerii liberalizării, diferența dintre prețul gazelor de producție internă și cel de import era de 1 la 3.

"Prețul de import era 590 dolari pe mia de metri cubi, iar cel de producție internă era de 150-160 de dolari pe mia de metri cubi la momentul începerii liberalizării. Trebuie să ne amintim și că liberalizarea pieței de gaze era o obligație a României în procesul de aderare la UE, care trebuia finalizat în 2007, dar nu s-a realizat acest lucru. Între timp s-au modificat directivele europene, s-au amânat din nou termenele, iar realitățile pieței s-au schimbat", a mai spus Havrileț.

Conform oficialului ANRE, calendarul de liberalizare a fost stabilit în baza unui studiu realizat de compania de consultanță Rolland Berger.

Consultantul a estimat trei scenarii, dar niciunul nu s-a adeverit.

"O primă presupunere se referea la faptul că în următorii ani consumul va crește, ceea ce nu s-a adeverit. A doua axiomă a fost că va crește importul la 35% din totalul consumului, însă nici această estimare nu s-a potrivit. A treia presupunere a fost că prețul gazelor va rămâne la 500 de dolari pe mia de metri cubi, dar la toate hub-urile din Europa prețul este acum de 330-360 de dolari", a mai explicat șeful ANRE.

Oficialul a explicat că 75% din piața gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceștia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare, restul de 25% din piață reprezentând consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018.