ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Corespondentul Associated Press la Bucureşti, Alison Mutler, scrie azi o depeşă de presă, care începe astfel:
Promisiuni încălcate de ajutor din partea Occidentului. O istorie tragică a invaziilor ruse, care datează de secole. O conștientizare dureroasă că conflictele în această regiune volatilă sunt contagioase. Aceştia sunt factorii care fac ca națiunile din Europa de Est să urmăreascp evenimentele din Ucraina și să se înfioare.

Mutler, care semnează articolul împreună cu colega ei, Monika Scislowska, arată:
În România, care se învecinează cu Moldova, predominant formată din vorbitori de limba română, Monica Nistorescu cere Vestului să îl înfrunte pe Putin, care se crede imbatabil. "Lumea ar trebui să înceteze să îl privească pe Putin ca fiind dragonul invincibil cu dinţi de argint", spune Nistorescu, "pentru că astfel vom termina prin a-l face să se creadă precum Uniunea Sovietică de pe vremuri"

Corespondenţii AP la Bucureşti continuă, trecând graniţa peste Prut, la fraţii noştri din R. Moldova:
Peste graniţă, moldovenii se tem de invazia rusă în nici un caz la modul teoretic: "Ne este teamă că conflictul din Ucraina ar putea să ajungă la noi", spune Victor Cotruţă, un preot din capitala Chişinău. "Trupele ruseşti  pot ocupa Moldova într-o zi".

Mulţi dintre oamenii din această regiuni sunt pe deplin conţtienţi că Polonia a avut, înainte de începerea celui de-al doilea război, garanţii de ajutor militar de la Franţa şi Marea Britanie contra agresiunii naziste.

Dar, când Hitler a invadat Polonia în 1939, cele două ţări nu au trimis trupe în Polonia, în ofida declaraţiilor lor de război. Această experienţă istorică dă naştere scepticismului că NATO ar veni să ajute statele est-europene în eventualitatea unui atac rusesc.