ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Modul în care este crescut peştele din specia Pangasius revine în actualitate. Crescut industrial de-a lungul râului Mekong din Vitenam, acesta nu este recomandat pentru consum, dar preţul scăzut face s fie extrem de cumpărat.

Gheorghe Ştefan, preşedintele Patronatului Peştelui din România, susţine că acesta este foarte ieftin deoarece este crescut în condiţii mai "ciudate", comparativ cu acvacultura din România, şi se foloseste drept hrană făină de oase, interzisă în UE. România importă anual circa 100.000 de tone de peşte, producţia locală ridicându-se la doar 12.000 tone.

"România importă atât de mult pentru că 90% din procesatorii România folosesc peşte oceanic, respectiv sardină, macrou, somon, iar peştele de apă dulce, cum este de exemplu crapul comun, nu este pretabil a fi procesat pentru că oasele sunt mari şi nu se procesează prin procesul de marinare. Importăm din Norvegia, Spania, ţară care are cea mai mare flotă de pescuit, din Canada şi China", a declarat recent Ştefan.

Pangasius sunt plini cu un nivel ridicat de otrăvuri şi bacterii (arsenic, deşeuri / dejectii chimice etc.). Şi asta pentru că râul Mekong este unul dintre cele mai poluate râuri de pe planetă; aici sunt crescuti pangasius, iar industriile dezvoltate de-a lungul râului aruncă substanţe chimice şi deşeuri industriale direct în el.

Indiferent de rapoartele şi recomandările împotriva vânzarii, supermarketurile încă vând publicului larg, chiar dacă ştiu că sunt contaminate, pentru că acest peşte se cumpără foarte bine şi, implicit, profiturile companiilor cresc.

Pangasius nu este un peste ecologic, ba, dimpotrivă, este un experiment genetic şi o "bombă" biologică. Pangasius este situat la polul opus alimentelor ecologice, sunt crescuti în Vietnam si, mai nou, pentru că cererea a devenit foarte mare pe pieţele din întreaga lume, deseori sunt injectaţi cu hormoni proveniti din urină deshidratată, deoarece au constatat că astfel peştii cresc mai repede mari şi carnea lor devine mai “pufoasă”.

Hormonii de creştere extraşi din urină provin din China. Pangasius e hrănit cu rămăşiţe de peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi într-o făina infectă care mai conţine manioc (cassava) şi soia (alta “binefăcătoare” care vă transforma băieţii în fetiţe), plus resturi de cereale. Astfel pangasius creşte de patru ori mai rapid decât în natură pentru a ajunge în farfuria dvs.