ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hackerii au pus ochii pe cititoarele de carduri din magazine. Infractorii cibernetici ţintesc acum furtul de la distanţă al PIN-urilor, de la cititoarele de carduri. Este un scenariu descris chiar de autorităţi. Românii s-ar putea trezi cu conturile golite de hackeri care ar putea intra în sistemul ce leagă cititoarele de carduri de calculatoarele băncilor, arată digi24.ro.

Dispozitivul de citire a cardului, numit oi POS, se conectează prin internet la serverul băncii, dar informaţiile de pe card trec mai întâi printr-un calculator local, cel al magazinului sau al restaurantului. Dacă hackerul reuşeşte să intercepteze informaţiile înainte ca acestea să ajungă la calculatorul băncii, atunci poate afla PIN-ul cardului. Mai apoi, folosind un card clonat, hackerul poate fura banii clienţilor.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii


„Va scana calculatoarele care au anumite porturi deschise, acele porturi care sunt standard pentru conectarea POS-urilor, le va compromite, va prelua controlul asupra POS-ului, va citi din POS cardul bancar introdus în POS şi într-un viitor - aici e singura chestie care încă nu s-a întâmplat - va citi şi PIN-ul. Pentru că PIN-ul se inscripţionează pe POS”, explică Gabriel Mazilu, director adjunct SRI.



Totul se petrece de la distanţă


Vor ajunge să compromită şi să fure cardurile, de fapt datele personale, fără să mai aibă activităţi în spaţiul fizic. Vor fi prezenţi aproape exclusiv în spaţiul cibernetic”, mai spune Gabriel Mazilu.

Riscuri sunt şi pentru cardurile fără PIN.


„Există probabilitatea de a fi interceptate, numai dacă pui ceva chiar lângă”, susține Călin Rangu, director adjunct la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ameninţările informatice au crescut pe măsură ce şi numărul celor care cumpără online este tot mai mare.


Dacă la începutul anului 2000 aveam cam 3,6 la sută dintre cetăţenii români care sunt utilizatori de internet, acum avem aproape 50 la sută”, spune Bogdan Bîrzu, Departamentul de Informații și Protecție Internă, de la MAI.