Specialiştii trag un semnal de alarmă. Anul trecut, numărul copiilor născuţi în România a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele şapte decenii.

Iar asta înseamnă că cei care sunt tineri şi în putere acum ar trebui să facă economii şi investiţii, începând de astăzi, dacă vor să aibă un trai decent la bătrâneţe. În mai puţin de 30 de ani, pensia de stat va ajunge la doar 16% din ultimul salariu.

În România, natalitatea arată că în vremuri de război.

"În anul 2013 s-au născut în România 178.000 de persoane, care este cel mai mic număr de la al Doilea Război Mondial", spune Marius Popescu, reprezentant fond de pensii, citat de protv.

Ce înseamnă asta? Că vor fi tot mai puţini tineri care să muncească şi tot mai mulţi vârstnici. În prezent, pentru fiecare român care plăteşte contribuţii la sistemul public de pensii există 1,3 pensionari, dar se va ajunge în 3032 la aproape 2, iar în 2042 la 2,5 pensionari la un salariat.

Cei care se vor retrage acum vor încasa de la stat o pensie echivalentă cu 36% din ultimul salariu, însă în 2032 această va coborî la 24%. Oamenii vor primi în plus pensia privată obligatorie, care le va aduce încă 10% din leafă:

"În 2032 vor ieşi la pensie cohorta cea mai numeroasă, aşa-numiţii decreţei, şi în acel moment pensia facultativă şi pensia privată Pilonul 2 vor juca un rol foarte important. Ca să ne menţinem nivelul de trai la pensie, este foarte important să economisim prin orice mijloace de economisire posibil. Depozite bancare, asigurări de viaţă, fonduri mutuale, pensii facultative".

Una dintre ofertele de pe piaţa spune că dacă o persoană în vârstă de 35 de ani depune lunar 50 de lei pentru o pensie facultativă va lua la pensionare 38.500 de lei, adică 8.750 de euro, dublu faţă de cât ar primi dacă ar depune banii la bancă cu o dobândă de 5% pe an. Fondurile de pensii scot, însă, randamente mult mai bune.

 
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews