ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Catalunia și Scoția își pot proclama independența, însă nu vor deveni membre ale UE doar trimițând o scrisoare. Avertismenutul vine de la Jean-Claude Juncker, viitorul șef al Comisiei Europene, chestionat pe tema referendumurilor ce vor avea loc în Scoția și Catalunia pentru declararea independenței de Marea Britanie, respectiv Spania.

Juncker spune că va respecta rezultatul referendumului din Scoția, programat pentru această toamnă, dar a ținut să lanseze și un avertisment partidelor secesioniste. Un stat “nu devine membru al UE trimiţând o scrisoare”, scrie cotidianul El Pais,

”Scoţia şi Catalunia vor organiza referendumuri în această toamnă. Au motive diferite, însă aceeaşi legitimitate democratică. Cum aţi reacţiona în faţa acestora?”, l-a întrebat eurodeputatul catalan Josep Maria Terricabras pe Juncker, în cadrul unei reuniuni cu grupul parlamentar al Verzilor din legislativul european.

“Întrebarea dumneavoastră este foarte concretă, însă răspunsul meu nu va fi la fel”, a răspuns viitorul şef al executivului european. Juncker şi-a declarat un “mare respect pentru exprimările democratice ale teritoriilor europene”, dar a avertizat că nu va “avea nici aroganţa, nici nebunia de a intra în chestiuni legate de integritatea teritorială, pe care trebuie să le rezolve Spania şi Marea Britanie, state care trebuie să dea răspunsurile”, relatează bbc.co.uk.

La insistențele europarlamentatului catalan, Juncker a afirmat că nu sprijină strategia urmată de partidele catalane, adepte ale secesionismului. Un stat “nu devine membru al UE trimiţând o scrisoare”, a spus viitorul şef al executivului european. Cu aluzie directă la scrisoarea trimisă de şeful executivului catalan, Artur Mas, în luna ianuarie, liderilor statelor membre ale UE şi preşedintelui CE, José Manuel Durao Barroso, prin care li se cerea sprijin pentru referendumul programat la 9 noiembrie, declarat ilegal de guvernul central de la Madrid.

Juncker va prelua, din noiembrie postul lui Jose Manuel Durao Barroso, care, de asemenea, afirmase anterior, că va fi extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil pentru Scoția să devină membru al Uniunii Europene.

Poziţia oficială a Comisiei, aminteşte El Pais, este cea referitoare la faptul că în cazul unei secesiuni, Catalunia va ieşi automat din UE şi ar trebui să solicite aderarea, cu care trebuie să fie de acord toate statele Uniunii.

Precedentul Kosovo

După proclamarea independenței unilatarele către provincia sârbă Kosovo, nerecunoscută însă de state ca România, Spania, Grecia și Slovacia, ideea de secesionism, independență și federalizare s-a făcut tot mai auzită în Europa. ”Modelul” Kosovo i-a inspirat pe cataluni și pe scoțieni, care, în toamnă vor organiza referndumuri pentru ruperea de Spania și Marea Britanie.

Modelul Kosovo le-a dat apă la moară și politicienilor de la Budapesta și reprezentanților minorității maghiare din România, care rămân promotorii unor acțiuni de susținere a autonomiei Transilvaniei.