ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Academicianul Nicolae Breban a ţinut un discurs la numirea sa ca preşedinte al Consiliului consultativ al Institutului Cultural Român în care i-a criticat aspru pe colegii săi Horia Roman Patapievici, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu.

Astfel, conform acestuia, Horia Roman Patapievici a înjurat ca o haimana ordinară istoria poporului român, Andrei Pleşu e lipsit de substanţă, iar Gabriel Liiceanu a eşuat ca filosof.

Nici Traian Băsescu nu a scăpat de criticile scriitorului. Breban a spus că fostul preşedinte a numit la ICR o echipă catastrofală pentru cultura română.

Nicolae Breban şi-a expus nemulţumirile faţă de modul în care a fost condus ani de zile Institutul Cultural Român. Horia Roman Patapievici, cel care a fost la şefia ICR în perioada 2005 - 2012 a primit critici dure.

"Eu m-am dedicat romanului, (Augustin-n.red.) Buzura la fel, din păcate el a fost demis la modul brutal de acest nefericit şi corupt preşedinte care se numeşte Traian Băsescu, care a numit o echipă catastrofică pentru cultura română, o echipă de necreatori în primul rând, de comentatori doar, dar de comentatori de prost aluat. Patapievici nu era un om prost, din păcate s-a întamplat cu el ce se întâmplă cu unii care sunt umflaţi excesiv, i s-a părut că este un fel de guru al culturii româneşti. Într-una din primele lui cărţi a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor în care noi ne-am născut, în care au trăit părinţii şi bunicii noştri", a declarat Nicolae Breban conform Antena3.

Nicolae Breban l-a criticat asupru şi pe Gabriel Liiceanu.

" (...) un fost amic de-al meu, unul care promitea să fie filosof şi între timp i s-a stricat căruţa pe drum, Gabriel Liiceanu, care după Revoluţie imediat s-a dus la Paris şi în Le Monde, unde Breban şi-a dat în 1971 demisia contra tiranului, lucru unic în tările din Est. Gabriel s-a dus repede la Paris să spună că poporul roman nu e apt pentru democraţie, consonând cu altă haimana şi ticalos al politicii româneşti, Brucan, căruia i s-au închinat zeci de mii de intelectuali şi posturi de televiziune", a spus Breban.

Academicianul nu are o părere mai bună nici despre Andrei Plesu

"Am intrat în librărie, pe primul raft este numai Pleşu, cu înca doi-trei băieţi deştepţi, care scot nişte cărţulii drăgute, finuţe, vioaie. Cu Pleşu am fost prieten. (...) Am mai avut astfel de eseişti, dar nu e substanţă acolo", a afirmat Breban.

Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a anunţat marţi că academicianul şi scriitorul Nicolae Breban va fi preşedintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum şapte persoane. Institutul Cultural Român a fost înfiinţat în iulie 2003, iar din 2005 până în 2012 preşedintele acestei instituţii a fost scriitorul Horia-Roman Patapievici.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews