ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Asociaţia Efectul Fluture şi Asociaţia Transilvania Verde au depus o contestaţie la Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Hunedoara prin care au solicitat revizuirea acordului de mediu nr. 8/05.07.2012, emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara pentru exploatarea pe bază de cianuri la Certej.

Cele patru organizaţii susţin că acordul de mediu nu are temei legal, iar revizuirea impusă de APM Hunedoara este o dovadă în acest sens. De asemenea, însăşi documentaţia solicitată titularului de proiect de APM Hunedoara, în vederea revizuirii acordului, ar fi trebuit să stea la baza emiterii acordului de mediu iniţial. Acordul de mediu este în prezent contestat în instanţă de Ministerul Mediului, iar Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul au intervenit ca părţi în procesul care se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Revizuirile unui acord de mediu pot fi întreprinse în măsura în care survin modificări la proiectul aprobat, iar în acest caz este vorba de un demers întreprins pentru completarea documentaţiei legale. Un asemenea demers ţinteşte mai degrabă să acopere şi să completeze documentaţia întocmită nesatisfăcător şi care, evident, nu ar fi trebuit să conducă la emiterea unui acord de mediu.

Concret, obiectul revizuirii constă în faptul că proiectul minier se suprapune parţial pe suprafaţa sitului Natura 2000 ROSPA 0132 Munţii Metaliferi. Grav este că acest lucru era cunoscut încă de la emiterea acordului de mediu iniţial:
Amprenta proiectului minier se suprapune pe 108,7 hectare din suprafaţa sitului Natura 2000 ROSPA 0132 Munţii Metaliferi, pe valea Măcrişului. Această suprafaţă reprezinta aproximativ 0,4% din suprafaţa sitului. Situl are o suprafaţa de 26 671 hectare. Situl Natura 2000 ROSPA 0132 Munţii Metaliferi a fost desemnat în 2011.

Titularii proiectului de minerit de la Certej nu au întocmit, potrivit legii, un studiu de evaluare, în condinţiile în care cerinţele Ordonanţei de Urgenţă nr. 57 din 27 iunie 2007 sunt clare:
Orice plan sau proiect care nu are o legatură directă, ori nu este necesar pentru managementul ariei naturale protejate de interes comunitar, dar care ar putea afecta în mod semnificativ aria, singur sau în combinaţie cu alte planuri ori proiecte, este supus unei evaluări adecvate a efectelor potenţiale asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, avându-se în vedere obiectivele de conservare a acesteia.

În localitatea hunedoreană Certej a avut loc una dintre cele mai mari catastrofe umane pe timp de pace în Romania postbelică: în dimineaţa zilei de 30 octombrie 1971, în jurul orei 5, un val imens de acid de steril a curmat vieţile a 89 de oameni - deşi martorii susţin că atunci au murit peste 150 de persoane - şi a distrus şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale.

Autorităţile comuniste au făcut eforturi să muşamalizeze tragedia, iar ancheta a concluzionat că nimeni nu poate fi tras la răspundere.