ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Activiștii online din Rusia sar in apărarea unui soldat rus, acuzat că a ucis cu sânge o familie întreagă, în Armenia, cerându-i președintelui Vladimir Putin să trimită trupe în fostul stat sovietic pentru a-i proteja pe vorbitorii de limba rusă din această țară din Caucaz.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Totul a pornit de la o crimă comisă de un soldat rus, iar unele voci spun că acesta ar putea fi pretextul pentru repetarea scenariului din Ucraina.

Activiștii online, reuniți pe rețelele de socializare sub numele ”Anti-Maidan-Armenia”, susțin că soldatul Valeri Premiakov trebuie plasat ”sub protecția Rusiei”. Mai mult, cer ca Moscova să intervină în forță pentru a bloca dorința de răzbunare a armenilor, care vor ca militarul să fie judecat în această țară, relatează Moscow Times.

Denumirea grupului de activiști face trimitere la protestele politice de la Kiev, de anul trecut, care au dus la alungarea de la putere a fostei administrații Ianucovici. Dar au pus și Rusia în mișcare, Moscova trimițând trupe în Crimeea, regiune a Ucrainei, pentru a-i proteja pe rușii din peninsulă.

Putin, trimite trupele! Rușii din Armenia sunt în pericol”, este doar unul dintre mesajele care au aparut pe VKontakte, cea mai populară rețea de socializare în Caucaz.

Rusia este Permiakov și Permiakov este Rusia”, este un alt mesaj. Activiștii dau vina pentru protestele din Armenia pe americani, susținând că SUA vor să folosească actuala criză pentru a cere închiderea bazei militare rusești din fostul stat sovietic.

Incidentul care a provocat furia armenilor și apelul de acum al activiștilor ”Anti Maidan Armenia” datează din 12 ianuarie. Atunci, Valeri Permiakov, un soldat de la baza militară rusă din Armenia, aflata în apropierea frontierei cu Turcia, a intrat într-o casa din orașul Ghiumri și a ucis o familie întragă: bunici, părinți, copii. Șase oameni și-au pierdut viața pe loc, inclusiv o fetița de doi ani. Unicul supraviețuitor a fost un bebeluș, care s-a stins însă câteva zile mai târziu din cauza rănilor.

Permiakov a fost arestat și a mărturisit faptele. Soldatul rus a spus că intrase în casă pentru că dorea să ia ceva de băut.

Lucrurile au luat o altă turnură după ce bărbatul a fost închis într-o bază rusească, generând protestele armenilor. Sute de armeni au ieșit în stradă peentru a cere ca Permiakov să fie judecat în țara unde a comis crimele, și nu în Rusia.
Erevanul a evitat până acum să ia o poziție clară, în pofida tuturor presiunilor opiniei publice.