ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Actrița Ioana Picoș este doar una dintre personalitățile care s-au implicat, în 2015, în organizarea și promovarea Marșului pentru Viață. Vedeta din "La Bloc" afirmă că românii își dezvoltă o cultură a implicării sociale pro-viață și dorința personalităților de a se implica pro-bono în acest eveniment este o dovadă în acest sens.

"Desigur că este loc de creștere, dar stăm bine, zic eu. Implicarea socială este încă mică la noi. Roșia Montană a fost un exemplu de solidaritate. Îmi amintesc cu emoție toate demonstrațiile la care am participat, fizic, cât și solidarizarea de pe internet.

[P] FATA NEVAZUTA A HOMOSEXUALITATII - comanda online

Din fericire, majoritatea înțeleg faptul că a te lupta pentru drepturile copilului și ale mamei este ceea ce va duce țara aceasta mai departe. Acesta este motorul și trebuie să avem acest lucru prioritar. Faptul că vedetele decid să se implice în concert, dar și în interviuri de susținere, totul pro-bono, arată o mare deschidere și dorință de a schimba lucrurile într-o Românie în care, în cazul crizei de sarcină, singura opțiune pe care mulți o văd este ca femeia să se supună necondiționat traumei avortului, în condițiile în care majoritatea femeilor nu asta își doresc.

De exemplu, toboșarul Nelu Dumitrescu de la Iris a dorit să vină în conferința de presă și, între altele, a spus cum la primul său copil soția avea astm și exista și posibilitatea avortului, dar a născut copilul și au fost bucuroși. La conferința de presă a fost și Rafaelo Varga, el însuși fiind un exemplu pentru potențialul extraordinar al fiecărui copil, fie că este nedorit și abandonat, cum a fost cazul lui. Acest lucru nu l-a împiedicat să-i mulțumească mamei sale pentru faptul că a ales să-i dea viață, iar astăzi Rafaelo Varga este unul dintre interpreții care au făcut senzație la X Factor", a spus ea într-un interviu pentru stiripentruviata.ro.

În ceea ce privește nașterea de copii, Ioana Picoș critică presiunile la care este supusă femeia pentru a se întoarce mai repede la muncă, dar și sprijinul anemic oferit de stat copiilor.

"Cât muncesc mamele, pentru a-și crește copiii? Acum câteva zile, fostul președinte al țării spunea că de creșterea fetelor lui s-a ocupat soția sa, el fiind plecat pe mare, și nu a știut cum au crescut, dar acum, ca bunic, vede cât de greu este să ai grijă de copiii mici și ar dubla alocațiile pentru creșterea copiilor. De ce nu cresc alocațiile pentru copii? De ce nu este sprijinită femeia în perioada sarcinii, când are atâtea nevoi, generate exact de faptul că este însărcinată, de la banala necesitate de a purta haine mai largi, la medicamentele și vitaminele pe care trebuie să le ia, la analizele și vizitele la doctor pe care trebuie să le facă? De ce, în perioada sarcinii și în perioada de după concediul post-natal, femeile nu au posibilitatea – nu teoretică, ci reală, acceptată de societate, de mediul economic – să aibă un program cu 2-3 ore mai scurt decât obișnuitul program 8-16 sau 9-17, ci, având un program cu 2-3 ore mai scurt, să poată îngriji copiii? Se știe foarte bine că un copil lipsit de afecțiune va avea probleme serioase în dezvoltarea sa afectivă, ceea ce va duce la incapacitatea lui de a se integra corect în societate. Din acest motiv, acei doi ani sunt esențiali pentru mamă și copil. Dar mama trebuie să opteze între doi ani de concediu și o indemnizație de creștere a copilului mai mică, sau un an de concediu și o indemnizație mai mare. Sunt probleme care sunt cunoscute de mulți ani", spune actrița.

Tânăra de 29 de ani consideră că în prezent, cultura avortului nu este decât o mare industrie, foarte profitabilă pentru unii.

"În schimb, prezentând avortul ca singură soluție, creezi un efect de domino consumerist, distructiv pentru individ, dar constructiv pentru industrii: un avort se face repede și se plătește destul de mult, deci există tot interesul pentru a fi promovat. În România se fac mai mult de 400 de avorturi pe zi. O afacere profitabilă? Apoi femeia va avea nevoie de un psiholog, cele care își permit, căci stresul postabortiv apare mai devreme sau mai târziu. Psihologul costă și el, plus eventualele medicamente antidepresive, care tratează efectul, nu cauza.

Tot din acest domino din jurul avortului face parte și nivelul mare de sexualizare din media, care schimbă raportarea femeii la principiile de viață, la posibilitățile ei reale. Fetelor li se induce ideea că, dacă nu arată ca pe centură, nu valorează nimic – nu judec și nu disprețuiesc pe femeile care se prostituează, căci majoritatea dintre ele ajung acolo în urma abuzului, sărăciei, violenței, înșelării, dar le dau ca exemplu tocmai pentru că ele reprezintă cel mai bine ideea de femeie-obiect, de femeie-marfă, de femeie redusă la sexualitate. O fată care nu este puternic sexualizată primește semnale că nu valorează nimic. Și această mentalitate, în care totul se reduce la ambalaj, este o minciună numai bună pentru industrii", a spus ea.

Actrița afirmă că majoritatea avorturilor se face din motive exterioare femeii, respectiv presiunile exercitate de cei din jur asupra ei.

"Dacă vorbiți cu o femeie în criză de sarcină veți vedea lista motivelor pentru avort: tatăl copilului m-a părăsit când a aflat că sunt însărcinată, tatăl copilului nu îl vrea, tatăl copilului mi-a spus că nu îl va recunoaște, tatăl copilului m-a amenințat că mă părăsește, tatăl copilului m-a bătut că l-am făcut cu alt bărbat, tatăl copilului mi-a spus că nu are/nu avem bani să creștem copilul ori încă un copil, nu am serviciu, nu am terminat școala, nu are cine să stea cu copilul acasă când eu merg la serviciu/școală. Mai sunt și altele, desigur, dar acestea sunt motivele cel mai des întâlnite în cazul avorturilor la cerere.În fața acestor motive, care sunt exterioare femeii însărcinate, care o presează din afară, ce facem noi, cei de lângă ea? Dacă aceste motive dispar de pe lista problemelor și femeia își poate exprima opțiunea sa, liberă de aceste constrângeri exterioare, în majoritatea cazurilor este bucuroasă să nască copilul, chiar dacă a rămas însărcinată fără să se aștepte. Așadar, ce facem, ca oameni, ca societate? Ne spălăm pe mâini în fața acestor motive și spunem că eu nu am treabă, că nu-i copilul meu, că nu am pus-o eu să facă asta și cealaltă? Sau ne spunem: e o situație de criză, hai să ofer o mână de ajutor, dacă este nevoie de ea", a declarat vedeta.

https://youtu.be/bR3JWs3OL4o