ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aşa cum ActiveNews atrăgea atenţia şi cu alte ocazii, pământul arabil românesc este acaparat din ce în ce mai mare măsură, de latifundiari străini.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Asociaţia EcoRuralis, dedicată protejării agriculturii ţărăneşti, a realizat mai multe rapoarte despre latifundiarii străini care au acumulat suprafeţe impresionante de teren în România.
Termenul de “acaparare a terenurilor” sau “land grabbing” (Engleză) este folosit în mod generic pentru a
descrie mari achiziții de teren sau concesiunea, arendarea terenurilor pe termen lung de la entități private sau publice, pentru a dezvolta mega-proiecte agro-industriale sau în scop speculativ. În prezent, la nivel global acapararea terenurilor implică milioane de hectare și continuă să se răspândească fără control. Transferând porțiuni largi de teren agricol din mâna comunităților locale spre interesele marilor corporații multinaționale, acapararea terenurilor amenință suveranitatea alimentară și existența comunităților afectate

Primul pe listă este austriacul Andreas von Bardeau, cel care deţine, în acest moment aproape 21.000 de hectare de pământ în România.  Ajuns în România în 1999, în doar doi ani, austriacul a ajuns să deţină deja mii de hectare de pământ şi pădure. Totul cu complicitatea autorităţilor statului care au închis ochii la exproprirea abuzivă a sute de țărani, dar şi prin intermediul fondurilor SAPARD, cele destinate, culmea!, agriculturii româneşti.

"21.000 hectare au fost cumpărate de la alți proprietari privați, 5.800 hectare au fost luate în arendă de la Agenția Domeniilor Statului iar alte 3.000 hectare de la mici proprietari [4]. Compania familiei a cumpărat teren agricol de la 14.500 de mici proprietari și a arendat terenuri de la alți 1.500. Tranzacțiile funciare erau rezolvate de o echipă de șapte angajați", afirmă cei de la Eco Ruralis în documentul trimis redacţiei.

Mai mult, austriacul nu a acţionat singur. "Bardeau facea parte dintr-un grup de investitori occidentali care au stabilit afaceri agricole de succes în fostul bloc comunist", arată un articol din Financial Times.

În 2007,  împreună cu un alt conte, ungurul Esterhazy, Bardeau a achiziţionat 5.000 de hectare de pădure în judeţul Argeş. "Prin firma S.C. Esterhazy Bardeau Silvicultura S.R.L., conții au dobândit terenuri în județele Arad, Timiș (Livezile) și Caraș Severin (Berzovia, Grădinari, Măureni, Berliște, Iertof și Răcășdia). Prețurile oferite pentru păduri au fost între 2000 și 2500 Euro pe hectar. În schimb, prețurile plătite pentru terenurile arabile sunt o enigmă totală", se notează în documentul EcoRuralis.

În 2012, contele Bardeau a fost implicat în peste 500 de procese juridice. Surprinzător sau nu, din toate a ieşit basma-curată.

Judeţele unde Bardeau controlează pământ în România sunt: Arad, Argeş, Caraş-Severin şi Timiş. Deşi se laudă că a creat 200 de locuri de muncă, "investitorul" austriac a desproprietărit sute de familii de ţărani din judeţele menţionate, "ajutând" la depopularea satelor.

Conform unui top realizat de Agrointel, contele Bardeau este unul din cei mai bogaţi agricultori din România, cu o avere estimată între 90 şi 100 de milioane de euro.