ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnaliștii de la Lumea Justiției publică, în exclusivitate, declarația integrală a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, în care aceasta aduce acuzații fără precedent la adresa Laurei Codruța Koveși şi a lui Florian Coldea, actualul director interimar al SRI, scrie psnews.ro.

Bica a făcut declarațiile în fața instanței în ziua în care procurorii anticorupție au cerut un nou mandat de arestare pentru 30 zile pentru că ar fi intervenit în dosarul lui Ovidiu Tender. Mai mult, ea a declarat că acestea nu au fost singurele presiuni. Alți doi deputați ar fi făcut presiuni pentru o eventuală achitare a lui Tender. Potrivit fostei șefe a DIICOT, Coldea i-ar fi solicitat o condamnare cu suspendare pentru Tender în contextul în care ea i-a explicat că dosarul este foarte bine organizat iar achitarea nu este posibilă.

Însă, conform magistraților, declarațiile Alinei Bica nu se susțin având în vedere faptul că înainte de o eventuală pronunțare în dosarul lui Tender ar fi schimbat dosarul la un alt procuror care ar fi făcut ce i-a cerut fosta șefă a DIICOT.

De asemenea, Alina Bica susține că avea microfoane în birou.

Nu doresc să devin patetică, urmare a celor declarate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, sper sa nu am situaţia deţinutului Crivăţ care, arestat fiind, şi-a găsit inexplicabil sfârşitul la 32 de ani, doar pentru că a vorbit de SRI".

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Temătoare pentru viaţa ei, să nu sfârşească în arest aşa cum a păţit-o fostul ofiţer SRI, Sorin Crivăţ (otrăvit cel mai probabil cu cianură), fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a rupt tăcerea în fata judecătorilor supremi, care o ţin în arest. Lumeajustitiei prezintă în premieră declaratiile-denunţ ale Alinei Bica, date în spatele uşilor închise, în sala de consiliu, la Înalta Curte. Ea îi demască pe şefa DNA, Laura Codruta Kovesi, şi pe şeful SRI, generalul Florian Coldea ca fiind maeştrii păpuşari ai marilor parchete.
 "Am fost contactată de Coldea Florian, prim adj. SRI, care m-a invitat la o cafea. Cu acea ocazie acesta m-a întrebat care e stadiul dosarului Tender şi care e părerea mea cu privire la situaţia juridică din cauză. I-am explicat starea de fapt şi în opinia mea o soluţie de achitare este exclusă, iar Coldea a insistat să-mi explice că lucrurile sunt “cam subţiri” în ceea ce-l priveşte pe Tender, şi că eu caă procuror de caz am fost un pic cam zeloasă când am dispus trimiterea sa în judecată. Deoarece a tot insistat să mă convingă că Tender nu este atât de vinovat precum pare, la un moment dat, mi-a prezentat o informare strict secretă în legătură cu care pot arăta că: dl Tender prin natura relaţiilor din Africa prezintă interes pentru siguranţa naţională şi una dintre firmele sale derulează nişte contracte. L-am rugat pe Coldea să-mi permită să mă documentez mai bine, am avut o discuţie cu Curelaru în legătură cu această cauză, am întrebat-o care e opinia sa, care este practica instanţelor, iar la cca 3 săptămâni m-am întors la discuţia cu Coldea fiind cu “tenmele făcute”. I-am spus acestuia că este exclusă o soluţie de achitare. În acel moment, Coldea, vădit deranjat de poziţia mea, mi-a replicat că “nu o să sfârşesc bine, deoarece nu înţeleg că este vorba de siguranţă naţională”. Ştiind ce a păţit Angela Ciurea (n.r. – Angela Ciurea a povestit cum a fost certată de Kovesi pentru măsuri dispuse în dosarul ALRO şi despre cum i s-a cerut să plece din DIICOT, de faţă fiind şi generalul Coldea, episod confirmat de procuroarea PICCJ Angela Nicolae) şi Ciprian Nastasiu (care mi-a fost chiar coleg de birou), m-am gândit să aplic o stratagemă ca să “nu o sfârşesc rău”, respectiv l-am întrebat dacă există vreo incompatibilitate între modalitatea de executare a pedepsei şi siguranţa naţională, moment în care mi-a spus că nu, atâta timp cât Tender se afla în libertate nu este nicio problemă şi mi-a cerut să-l informez cu ce se întâmplă la fiecare termen de judecată – ceea ce am şi făcut”.

“Cred că cineva i-a spus dl Coldea că nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei şi s-a supărat”.
“ (…) O perioadă lucrurile au stat în regulă, însă ulterior, am observat o răcire a relaţiilor dintre DIICOT şi SRI, deoarece sub aspectul numărului de sesizări primare pe care DIICOT le-a primit, acesta era aproape inexistent. În anul 2014 am primit max. 10 sesizări, toate neserioase, în timp ce uitându-mă la DNA am observat că aproape activitatea era SRI, iar singurul om operativ din SRI era dl Coldea, dl Maior neavând valente operative. Cred că cineva i-a spus dl Coldea că nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei şi s-a supărat”.

“Este de notorietate în sistemul judiciar relaţia de prietenie şi colaborarea dintre doamna Kovesi şi Coldea, şi am văzut cu ochii mei ce au păţit Ciurea şi Nastasiu din cauza celor doi”.