ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Sorin Anagnoste, Phd - cadru didactic asociat la ASE Bucureşti, Facultatea Administrarea Afacerilor în Limbi Străine - sectia engleză, a publicat pe site-ul zf.ro o analiză dură despre sistemul de pensii de stat din România.

Conform acestuia, sistemul actual de pensii este sustenabil numai până în anul 2030! Pe fondul unei rate de ocupare a forţei de muncă cu tendinţe negative, pe fondul îmbătrânirii rapide a populaţiei şi a unei involuţii demografice ce se anunţă dezastruoasă (Institutul Național de Statistică prognozează că populaţia va scădea până în anul 2060 cu circa şapte milioane persoane), sistemul de pensii nu va mai reuşi să ofere protecţia socială necesară viitorilor pensionari.

Dacă în 1990 exista un raport muncitori – pensionari de 3:1 astăzi, după 25 de ani, raportul este subunitar: 0,93 muncitori la 1 pensionar. În lipsa unei schimbări în dinamica demografică sau economică curentă va duce statul român în incapacitate de plată a pensiilor. Astfel, generaţia “Millenials” (persoanele care au vârsta curpinsă între 18 şi 34 de ani) va deveni prima generaţie ce nu va mai prinde pensia de la stat în forma actuală.

Sorin Anagnoste oferă câteva măsuri cu potențial de a influența în bine sustenabilitatea sistemului de pensii:
- Stimularea creșterii gradului de ocupare;
- Reducerea contribuției la asigurările sociale (CAS) angajat/angajator;
- Creșterea salariului minim pe economie;
- Măsuri de îmbunătățire a colectării CAS.

Într-un raport ce-re.ro se spune că România nu se va mai putea baza pe măsuri precum:
- Stimularea creșterii demografice;
- Măsuri administrative de reducere a economiei gri/negre;
- Creșterea vârstei de pensionare (deja e ridicată);
- Creșterea vechimii obligatorie pentru pensie integrală (deja e ridicată).

Aceste măsuri au fost luate, au eșuat până acum sau nu sunt plauzibile.

Discuțiile despre sistemul de pensii din România sunt printre cele mai frecvente și mai aprinse în ultimii 20 de ani, fără ca acest lucru să genereze politici coerente și stabile pe termen lung.