ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul premier și președinte al PSD Adrian Năstase critică dur strategiile partidului pentru alegerile prezidențiale, managementul conflictelor, relația cu societatea sau cu partenerii externi, după CEx-ul de la Neptun. Tirada lui Năstase pornește de la incapacitatea PSD de a găsi un candidat propriu pentru Cotroceni.
 
„Anunțul lui Liviu Dragnea că nu va intra în competiția prezidențială simplifică dar, in acelasi timp, și complică lucrurile. Le simplifică pentru că deschide calea desemnării unui candidat comun al PSD-ALDE în persoana lui Popescu-Tăriceanu. Dar nu sunt clare rațiunile pentru care PSD ar asuma un candidat din partea unui partid mult mai mic. Este vorba despre un proiect politic comun de lungă durată? Care ar fi acela? Este un proiect social-democrat sau liberal? Este un proiect ideologic sau o „alianță dinastică”? Sper că nu este vorba doar despre o strategie de tip tranzacționist cu beneficiari restrânși, așa cum spun unii analiști!(…) Abandonul PSD în competiția prezidențială de anul viitor nu va rămâne fără urmări nici în ciclul politic 2020-2024, deoarece viitorul Președinte al României, fie că va fi ales cu sprijinul social-democraților sau împotriva lor, va încerca să micșoreze bazinul electoral al stângii. Este o consecință ineluctabilă. În mod concret, este de așteptat ca în alegerile parlamentare din 2020, oricare va fi numele viitorului președinte, acesta să dorească realizarea unei majorități parlamentare în care partidul din care provine să joace un rol dominant. De aceea, punerea chestiunii alegerilor prezidențiale la categoria „Diverse” poate reprezenta pentru PSD o eroare de strategie cu implicații majore pentru viitorul său”, scrie Năstase, pe blogul personal.
 
„Poate că există și la București tentația unui regim iliberal, a căutării de dușmani reali sau inventați, însă ar trebui să fie conștientizat faptul că Polonia și Ungaria au avut întotdeauna mai mulți susținători în Occident decât a avut România. Retorica necontrazisă oficial de către PSD despre „gândaci externi” nu face decât să aducă și mai multă neîncredere în PSD, într-o Europă măcinată de tensiuni și rivalități.(…) Nu sunt pe deplin convins că am ieșit din logica „politicii licuricilor”, dacă ne uităm la modul în care diverși reprezentanți diplomatici scurtcircuitează cutumele diplomatice și discută direct cu înalți oficiali statali. Mai este vreo țară europeană unde ambasadorii sunt acceptați să țină „lecții de dirigenție”? Credeam că s-a înțeles că respectul îl putem dobândi prin consecvență, predictibilitate și o exprimare rațională a punctelor de acord și a celor în divergență. Nici cumpărarea de „indulgențe” (armament?), nici negocierea puțin transparentă a resurselor energetice nu vor asigura sprijinul politic internațional dincolo de orizontul atingerii obiectivelor imediate”, comentează fostul lider PSD.
 
Nu în ultimul rând, Adrian Năstase observă lipsa de calitate a oamenilor cu care partidul a populat guvernul.
 
”Resursele umane ale PSD, sursa crizei de încredere. Devine tot mai greu de respins concluzia că o parte din tensiunile din societate și atacurile împotriva PSD sunt determinate de evidentele carențe profesionale ale unei părți din cei însărcinați să conducă ministere, agenții sau alte instituții publice. Cauza se află, după cum am spus în mai multe rânduri, în desființarea de facto a Departamentelor de specialitate ale PSD. De altfel, practic, Consiliul Național nu mai functionează.”