ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Baroului Bucureşti a decis, luni, că Adrian Năstase poate rămâne avocat, apreciind că faptele care au stat la baza condamnării fostului premier nu au afectat calitatea de avocat, a anunţat, luni, decanul instituţiei, Ion Ilie Iordăchescu, citat de Mediafax.

Comisia formată din consilieri ai Baroului a analizat motivarea reţinută de Consiliu atunci când acesta a decis menţinerea fostului premier în organizaţia profesională. Comisia nu a analizat în acest raport motivarea hotărârii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de condamnare a lui Adrian Năstase, ci motivele date de Consiliul Baroului în decizia de menţinere a fostului premier în profesia de avocat.

Consiliul Baroului a trebuit să se pronunţe din nou în cazul excluderii lui Năstase, pentru că Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a considerat drept nesatisfăcătoare motivele ce au stat la baza primei decizii şi a cerut revizuirea acesteia.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi.