ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inundaţiile provoacă an după an numeroase pagube, mai ales în construcţii şi în agricultură, iar proprietarii care îşi asigură bunurile, dacă tot nu scapă de năpastă, măcar primesc despăgubiri, unele destul de mari, de ordinul milioanelor de lei, conform Capital.

Asigurările de acest tip pot duce la achitarea unor daune substanţiale, în special la imobilele deţinute de companii.

„Nu există un anumit domeniu care înregistrează frecvent daune cauzate de inundaţiile din averse. În general, daunele cele mai mari se înregistrează la firme (cu diverse domenii de activitate) şi implică daune ale bunurilor sau clădirilor asigurate.

Însă cele mai multe daune, dar de dimensiuni mai mici, se înregistrează la locuinţe, situate în diverse zone ale ţării afectate de inundaţii cauzate de ploi“, a declarat Adrian Marin, CEO Generali România.

Printre cele mai frecvente catastrofe sunt ploile și căderile masive de zăpadă, care nu au ocolit România în ultimii ani. Deşi legislaţie există, românii nu se prea sinchisesc de pericol. Legea nr. 260 din 2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inun­daţiilor nu a schimbat mare lucru în cei peste cinci ani de când a intrat în vigoare. „La finele anului 2013, conform datelor publicate de ASF, erau asigurate facultativ un număr de 3.370.766 de locuinţe, în creştere cu 1,38% față de anul 2012“, spune Adrian Marin.

„Amenda pe care trebuie să o plătească proprietarul locuinţei pentru neîndeplinirea acestei obligaţii este cuprinsă între 100 şi 500 de lei“, a spus Florentina Almăjanu, director general UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

„Potrivit legii, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale. Primele de asigurare sunt de 10 sau 20 euro (în funcţie de tipul de locuinţă), corespondente unor sume asigurate de 10.000, respectiv 20.000 euro“, explică Almăjanu.