ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În conflictul din Siria creștinii a fost supuși la numeroase atacuri ale grupurilor extremiste rebele de la izbucnirea violențelor în martie 2011. Milițiile jihadiste, în momentul în care au cucerit localități precum Maaloula sau Sadad, au trecut la execuții ale creștinilor care nu s-au convertit la religia musulmană. În acest context multe comunități de creștini și-au părăsit căminele și au luat calea exodului.

Ieri 13 februarie sinodul Bisericii Ortodoxe din România a hotărât organizarea unor colecte pentru ajutorarea creștinilor din Siria în toate bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română.  Acestea vor avea loc în primele trei duminici după sărbătoarea Sfintelor Paşti, adică pe 27 aprilie, 4 mai şi 11 mai 2014.

În jur de 1,8 milioane de creștini locuiesc în reprezentând 10% din populația țării. Dintre aceștia aproximativ 1,1 milioane sunt creștini ortodocși ce țin de Patriarhia Antiohiei însă aproape 400.000 dintre ei au părăsit țara.

În toamna anului trecut 13 măicuțe din obștea mănăstirii ortodoxe Sfânta Tecla din Maaloula au fost răpite de rebelii extremiști și sunt în continuare sechestrate probabil într-o localitate din nordul Siriei. La sfârșitul lunii ianuarie 2014 mănăstirea ortodoxă din Saidnaya a fost atacată cu tiruri de artilerie ușoară.

Până în acest moment în Siria au murit peste 130.000 de oameni și peste 11.000 de copii.