ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii din Comisia pentru cultură au dezbătut, în ședința de joi, propunerea legislativă a senatorului liberal Puiu Hașotti ca ziua de 10 mai să fie declarată sărbătoare națională, dar și inițiativa legislativă a unui grup de deputați PNL privind declararea aceleiași date ca reprezentând Ziua Declarării Independenței României, întocmind un raport suplimentar favorabil cu amendamente ambelor proiecte de lege, scrie Agerpres.

Membrii Comisiei pentru cultură au luat decizia de a pune în acord prevederile celor două acte normative care reglementau aspecte asemănătoare astfel încât ambele propuneri de lege să aibă același conținut, în ideea că odată adoptat de către plen unul dintre cele două proiecte, celălalt devine caduc și este respins.

Astfel, senatorii din Comisia pentru cultură au decis să amendeze cele două acte normative în sensul declarării ca "sărbătoare națională ziua de 10 mai, Ziua Independenței".

Senatorii au decis și eliminarea din corpul celor două acte normative a articolului prin care Codul Muncii ar fi fost modificat astfel încât ziua de 10 mai să fie zi nelucrătoare.

Senatorii au completat, prin alte două amendamente, ambele inițiative legislative în sensul că autoritățile administrației publice centrale și locale sunt obligate să ia măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat conform legii, iar Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune să fie obligate să realizeze și să includă în programele lor emisiuni dedicate aceste zile.

Cele două acte normative au un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră care le dezbate.

Pe 10 mai 1877 Senatul României votează proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, independenţă recunoscută prin Tratatul de la Berlin din 1878, data fiind recunoscută ca şi Ziua Intependenţei.

La 1 decembrie 1918, Transilvania se uneşte cu Regatul României, format din principatele unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. 1 decembrie, Ziua Unirii, este actuala zi naţională a României.