ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce în estul separatist al Ucrainei tensiunile dintre separatiștii pro ruși și ucraineni rămân la cote înalte, iar UE se pregătește  să adopte noi sancțiuni împotriva Moscovei, noul premier al Greciei se distanțează de poziția Bruxelles-ului. Alexis Tsipras, învestit luni în fruntea noului guvern de la Atena, a cerut diplomațiilor UE să nu se grăbească cu sancțiunile la adresa Rusiei, daca nu are și acordul Greciei.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, i s-a plâns marţi şefei diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, că Guvernul său nu a fost consultat înainte ca UE să anunţe impunerea unor posibile noi sancţiuni Rusiei.

Această declaraţie "nu are asentimentul Greciei", se spune într-un comunicat al Atenei.

Tsipras i-a transmis "nemulţumirea" Greciei lui Mogherini într-o convorbire telefonică. Reprezentanţa UE în Grecia a fost, de asemenea, informată.

Declaraţia şefilor de stat şi de guverne a UE publicată marți a fost difuzată ocolind procedura normală, vizând să garanteze consensul statelor membre şi fără consimţământul Greciei", afirmă într-un comunicat Cabinetul lui Tsipras, conform Mediafax.

O sursă europeană a dat asigurări pentru AFP că "procedura a fost respectată şi că toate ţările au fost consultate".

Procedura respectivă nu este scrisă, ca în cazul actelor legale şi cu caracter constrângător, ci are la bază principiul "cine nu spune nimic, consimte".

Iniţiativa europeană cu privire la Rusia a intervenit în plină tranziţie în plină tranziţie între Guvernul lui Antonis Samaras şi noul Guvern condus de către liderul Syriza (stânga radicală), care a depus jurământul marţi.

Poziţia pe care o va adopta Guvernul Syriza faţă de Moscova reprezintă o sursă de îngrijorare, în contextul în care partidul este criticat din cauza unei simpatii faţă de ruşi. În primăvara lui 2014, în perioada de vârf a crizei ucrainene, Tsipras a fost la Moscova, unde a fost primit de către membri ai Guvernului. Ambasadorul Rusiei la Atena a fost primul, încă de luni, care a recunoscut învingătorul alegerilor legislative.