ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



22 de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti s-au solidarizat cu medicul chirurg Dan Oprea, care a susținut marți, într-o scrisoare deschisă, că sistemul îi obligă pe doctori să comită malpraxisCei 22 de medici afirmă că sărăcia este principala problemă a sistemului medical românesc.

Mesajul celor 22 de medici de la Spitalul de Urgență Județean Ploiești:
Suntem martorii consternaţi ai întâmplărilor din ultimele zile atât de mediatizate de presa locală şi naţională. Atacurile repetate ale presei la adresa noastră creează un conflict artificial între medici şi pacienţi sau familiile lor. Trebuie bine înţeles că rolul nostru în această lume este să ajutăm oamenii bolnavi. Greu de crezut, dar totuşi suntem de aceeaşi parte a baricadei într-o societate bolnavă, care nu pune niciun preţ pe suferinţele şi nevoile oamenilor, pe eforturile noastre zilnice, pe nopţile nedormite şi pe anii lungi de specializare profesională.

Oricât am vrea să ascundem, trebuie să recunoaştem deschis că sărăcia în care ne zbatem zi de zi este cauza tuturor nemulţumirilor apărute. Condiţiile oferite de către sistem obligă zilnic toţi medicii din România la mici compromisuri, fără de care nu am mai putea asigura asistenţa medicală. Oare ce s-ar întâmpla atunci cu pacienţii în singurul spital care asigură asistenţa medicală de urgenţă în judeţul cu cel mai mare număr de locuitori?! Din toate aceste motive, ne solidarizăm cu declaraţiile colegului nostru, doctor Dan Oprea.

Între 14-16 octombrie, aproximativ 200.000 de angajați din Sănătate s-au aflat în grevă japoneză, iar luni, între orele 8:00 – 10:00 personalul sanitar s-a aflat în grevă de avertisment, iar joi este programată o grevă generală, în cazul în care Ministerul Sănătății nu va crește veniturile pentru personalul medico-sanitar şi nu va debloca a peste 1.200 de posturi din sistem.

Principalele revendicări ale angajaților din Sănătate:

  • minimum 6% din PIB pentru Sănătate,

  • o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat,

  • o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate,

  • apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi,

  • organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi,

  • consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.