ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a ajuns luni seară să aibă 527 de kilometri de autostradă, după ce primul lot al traseului Lugoj - Deva, în lungime de 27,620 de kilometri, au fost dați în folosință, după ora 21:00, deși încă nu au fost montați parapeți, ori organizate spații de servicii. Acest lot, care trebuia finalizat în luna aprilie, are câte două benzi pe sens, 10 poduri și 18 pasaje, a costat în total 681.040.913,98 de lei, fără TVA, și a fost construit de consorţiul Tirrena Scavi-Societa Italiana per Condotte d'Acqua- Cossi Construzioni.

Autostrada Lugoj-Deva face parte din Coridorul IV paneuropean. Lucrările sunt finanţate din Fondul de Coeziune (85%) şi din bugetul de stat (15%).

Accesul pe acest sector de autostradă se face de pe DJ 609 A, în dreptul localităților Șanovița și Chizătău, județul Timiș. După primii zece kilometri este amplasat primul nod rutier, în dreptul localității Belinț, care face legătura cu centura ocolitoare a municipiului Lugoj. Ieșirea de pe autostradă se face pe DN 68 A, care leagă orașul Făget, din județul Timiș și municipiul Deva din județul Hunedoara.

Premierul Victor Ponta a afirmat luni că Executivul este nevoit să plătească 30-32 de milioane de euro pentru mai multe subtraversări pentru urși, care nu au fost luate în considerare în proiectul inițial.

Contractul pentru construcţia lotului doi al Autostrăzii Lugoj - Deva a fost atribuit în 18 octombrie asocierii italiene Salini - Secol. Proiectul a fost estimat la 1,081 miliarde lei, dar lucrările au fost adjudecate pentru 562,7 milioane lei.

Pentru lotul al treilea, contractul a fost adjudecat în 21 octombrie de consorţiul Teloxim Con (controlată de omul de afaceri Theodor Berna) - Comsa (Spania) - Aldesa Construcciones (Spania) - Arcadis Eurometudes (Olanda) pentru 579,9 milioane lei, proiectul fiind evaluat iniţial la 1,008 miliarde lei, potrivit CNADNR.

Cele trei loturi însumează 71,9 kilometri.

Tronsoanele de autostradă avute în plan până în 2018, finanțate prin Fondurile de Coeziune și Connecting Europe:

  • Iași - Roman - Târgu Neamț

  • Pitești - Râmnicu Vâlcea

  • Roman - Bacău

  • Ploiești - București - Buzău

  • București - Alexandria

  • Craiova - Calafat