ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ambasadele Germaniei, SUA, Marii Britanii și Olandei au criticat intenția Parlamentului de a aduce modificări de substanță Codului Penal, oficialii exprimându-și "îngrijorarea" că acestea ar putea afecta lupta împoriva corupției. Cel mai clar mesaj a fost transmis de ambasada Statelor Unite, în care se afirmă că amendamentele "ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse".
Amendamentele la Codul Penal adoptate în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse.

Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a afirmat că  ANI şi DNA sunt motorul reformei în viaţa publică în România.
Eu cred că ANI şi DNA au avut realizări foarte importante pentru România, de fapt aceste instituţii sunt motorul reformei în viaţa publică în România. Este foarte important ca şi ANI şi DNA să aibă sprijinul tuturor, inclusiv al politicienilor. Speră că va exista, din partea Parlamentului, un angajament consistent în sprijinul luptei împotriva corupţiei.

La rândul său, ambasada Germaniei și-a exprimat speranța ca lupta împotriva corupției să continue, prin intermediul CSM, DNA, Ministerul Public sau a Curții Constituţionale.
Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti sprijină eforturile continue de combatere a corupţiei ale Guvernului României şi ale organelor de urmărire penală. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvoltă statul de drept - ca de exemplu ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituţională - să se desfăşoare fără presiune politică şi neîngrădit.

Integritatea celor care îmbracă funcţii publice, între care se numără şi parlamentarii, constituie - şi dincolo de aspectele de natură penală - un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilităţii în România.

Pe acest fundal, urmărim cu atenţie şi îngrijorare actualele măsuri legislative.

Nu în ultimul rând, ambasada Olandei s-a rezumat, pentru moment, la a afirma că "urmăreşte cu îngrijorare amendamentele aduse Codului Penal şi aşteaptă viitoarele evoluţii".