ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polemica este legată de un proiect de lege criticat și în Israel care ar permite unor localități să fie rezervate evreilor. Propusă de Likud, partidul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu, legea ar permite respectivelor așezări să excludă prezența arabilor israelieni. Netanyahu dorește ca proiectul de lege, adoptat în primă lectură în mai, să fie votat înainte ca parlamentul să-și încheie actuala sesiunea, în iulie.

„Benjamin Netanyahu a dat instrucțiuni directorului general al Ministerului de Externe să-l convoace pe ambasadorul UE în Israel, Emanuele Giaufret, pentru a exprima dezaprobarea Israelului și intenția de a lua măsuri suplimentare”, a precizat biroul prim-ministrului, preluat de Agerpres. 

Potrivit presei locale, diplomați europeni au adus la cunoștința unor deputați israelieni că textul are un caracter discriminatoriu contrar tuturor principiilor democrației. În acest context, Netanyahu le-a reproșat europenilor că intervin în votarea legilor. „Se pare că nu au înțeles că Israelul este un stat suveran”, a deplâns el. 

Fapt rar în Israel, unde președinții intervin rar în dezbaterea politică, șeful statului, Reuven Rivlin, a criticat inițiativa, apreciind că „ar putea aduce atingere poporului evreu în lume și Israelului.” 

Textul, care dacă va fi adoptat, va deveni una din legile fundamentale ce țin loc de Constituție în Israel, prevede printre altele că „statul poate autoriza o comunitate alcătuită din indivizi cu aceeași credință și aceeași naționalitate să mențină caracterul exclusiv al acestei comunități”.