ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficiul pentru concurență din Ungaria (GVH) a condamnat 11 bănci la plata unei amenzi record, deoarece au pus la cale un cartel destinat să-și împiedice clienții să-și ramburseze anticipat creditele, informează Agerpres.

Cele 11 bănci au fost amendate cu sume ce au totalizat 9,48 de miliarde de forinți, aproximativ 32 de milioane de euro.

Majoritatea băncilor sunt filiale ale unor unități străine,prezente, de altfel și în România: Erste Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit, Intesa Sao Paolo si BNP Paribas.

GVH a decis ca aceste banci au incalcat legislatia in perioada cuprinsa intre 15 septembrie 2011 si 30 ianuarie 2012 'prin coordonarea strategiilor lor si schimb de date confidentiale in ideea de a incetini emiterea de noi credite de refinantare care sa ajute clientii sa profite de schema guvernamentala destinata rambursarii anticipate a creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb fix'.

Ancheta GVH în acest dosar a demarat în data de 23 noiembrie 2011, ca urmare a unei plângeri făcute de Anton Rogan, unul din responsabilii partidului Fidesz, aflat la guvernare.

Potrivit unei legi propuse de Fidesz în 2011 și adoptată ulterior de Parlamentul ungar, cetățenii ungari cu credite în valută (în special în franci elvețieni) puteau să-și ramburseze anticipat împrumuturile la un curs de schimb preferențial de 180 de forinți pentru un franc elvetian și 250 de forinți pentru un euro, în condițiile în care cursul actual de schimb este de 240 HUF/CHF și de 300 HUF/EUR.