ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanţii companiei austriace Schweighofer, cunoscută drept "Măcelarul pădurilor din Apuseni", au fost filmaţi în timp ce acceptau să cumpere lemn tăiat ilegal din pădurile româneşti.

Într-o anchetă difuzată în cadrul emisiunii "În premieră" de la Antena 3, directorul de achiziţii al Schweighofer, Karl Schmidt, a admis că la Sebeş se taie 5.000 de metri cubi de lemn pe zi. Investitorul îi oferise 6.000 de metri cubi, pe AN.

"Avem 120 de camioane care lucrează zi şi noapte", afirmă Schmidt.

Investitorul aflat sub acoperire era reprezentantul unui ONG american, Environmental Investigation Agency, iar acesta afirmă că austriecii sunt dispuşi să plătească şi bonusuri pentru lemnul ilegal.

CITEŞTE ŞI Zece ONG-uri din Covasna acuză o firmă din Austria că va distruge pădurile din judeţ

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis spre revizuire noul cod silvic, fiind acuzat de fostul ministru al Mediului, Doina Pană, că  sprijină interesele austriecilor de Holzindustrie Schweighofer. La scurt timp a fost data publicităţii scrisoarea trimisă de CEO-ul Schweighofer către primul ministru al României, cerând să schimbe Codul Silvic, în caz contrar ameninţând cu efecte negative asupra comerţului dintre Austria şi România, în general.

Elementul din Codul Silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusă oricărei companii în procesarea unei specii sau sortiment din România.

CITEŞTE ŞI Iohannis, acuzat că sprijină interesele unei firme austriece în cazul Codului Silvic. Fima e cunoscută drept „MĂCELARUL pădurilor din Apuseni”

https://youtu.be/4Kj23d9ECbQ